Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Започва раздаването на храните за бедни в София

06 октомври 2013 в 17:21 2491 0

БЧК раздава храните за бедни. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храните за бедни. Снимка: БГНЕС

Раздаването на хранителните помощи от Европейския съюз ще започне утре в столицата, съобщиха от Българския Червен кръст. Кампанията за разпределянето на храните за най-бедните ще бъде открита в раздавателния пункт на БЧК край пл. Сточна гара в София от министъра на земеделието Димитър Греков, председателя на Червения кръст Христо Григоров и шефа на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Грудев.

Хранителните помощи се разпределят за поредна година по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз”, финансирана от Европейския гаранционен фонд за земеделие.

За тази година в 31 областни склада на БЧК ще бъдат раздадени 16 165 523 кг хранителни продукти на обща стойност 34.42 милиона лева. Всеки от бенефициентите ще получи 47 кг. за цялата година. Продуктите ще се предоставят на два транша в над 300 раздавателни пункта на БЧК в страната.

Конкретно в София ще бъдат подпомогнати 18 195 граждани с общо 855 165 кг храни.

В първия транш – от 7 до 31 октомври всеки гражданин, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 25 кг от 10 вида хранителни продукти: 3 кг ориз, 4 кг брашно, 5 кг захар, 5 литра олио, 1 кг зрял фасул, 2 кг леща, 2 кг конфитюр, 1.5 кг пчелен мед, около килограм вафли и картофено пюре.

Вторият транш хранителни помощи ще бъдат раздадени в периода 2-20 декември. След приключване на програмата нераздадените хранителни продукти ще бъдат предоставени на социални и психиатрични заведения в страната.

Както OFFNews писа, миналата година раздаването на хранителните помощи бе съпроводено от скандал. Избраният доставчик на храните раздаде на бедните боб с червеи, а в списъка храни за социално слабите бе включено кафе "Инка" на рекордната цена от около 20 лева за килограм. В сегашното меню скъпоценната "Инка" отсъства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews