БСП претопли скандала със скъпата Инка за бедни

Нели Чолашка 25 март 2013 в 15:13 2054 0

Явор Гечев, младежкото БСП. Снимка: БГНЕС
Явор Гечев, младежкото БСП. Снимка: БГНЕС

БСП претопли темата за обществената поръчка за храните за бедни от миналата година, която беше за над 30 млн. лв. и беше спечелена от две фирми, а цените бяха доста завишени. 

"Обръщаме внимание на факта, че в края на миналата година се разкриха скандали с храните за бедни с пари по програма на Европейския съюз, тогава бяха намерени червеи в доставени храни (има предвид боба)", обяви на извънредна пресконференция председателят на младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

OFFnews и "Капитал дейли" първи разкриха, че основно две фирми печелят поръчката за милиони за храните за бедни - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", която спечели 9 от 15 позиции  и "ЧЕХ - Йосиф Новосад".

Цените, на които двете фирми доставиха продуктите, бяха доста над тези на барсите дори и на тези в търговските вериги. Най-скандален беше фактът, че в пакета храни за бедни имаше кафе с цвят от цикория (кафе Инка), което беше доставено на цена 19.43 лв. за килограм. 

„По наша информация спечелилата фирма е именно една от разследваните от прокуратурата - „Чех" Йосиф Новосад - препоръчана лично от Мирослав Найденов по показания на свидетели - като спонсор на ГЕРБ за парламентарните избори през 2009 година”, обяви Гечев.

"Интересна подробност е, че пълният с гъгрици боб получава сертификат за "първо" качество, който е даден на доставчика ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95", коментира още той.

По информация на БСП новата обществена поръчка за храните за бедни за тази година на стойност 35 589 037 лв. или малко над 18 млн. евро. отново ще бъде спечелена от „Чех" - Йосиф Новосад и ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95". 

Днес е крайният срок, в който се подават оферти за храните тази година, а утре в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще бъдат отворени офертите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!