БЧК не успя да получи и раздаде храните за бедни в срок

Нели Чолашка 04 януари 2013 в 11:42 3694 3

Христо Григоров, председател на БЧК. Снимка: БГНЕС
Христо Григоров, председател на БЧК. Снимка: БГНЕС

Храните за бедни, които бяха поръчани с рекордните 18 млн. евро от Европейския съюз, така и не са доставени 100% в складовете на БЧК и не са раздадени все още на всички с право на помощ, каза за OFFNews шефът на БЧК Христо Григоров.

Продуктите трябваше да бъдат доставени и раздадени до 21 декември.

78% от всички 308 хил. души с право на подпомагане са взели досега продуктите си. 5% от боба и лещата все още не са доставени в складовете.

Тази година социално слабите получават рекордните 67 кг. храни. Сред продуктите има стоки от първа необходимост, като брашно, ориз и боб, но и луксозно кафе Инка за 19.43 лв. килограмът.

За повечето продукти търговете бяха спечелени от една фирма ЕТ "Фантастика-95 Георги Цанков".

Имаше проблем с доставките на боба, тъй като част от внесения от Аржентина продукт беше изтеглен от Агенцията по храните, след като инспектори установиха, че в него има гъгрици.

При такова огромно количество храни и малкото време за доставка – 2 месеца, е нормално да се бавят продуктите, коментира Григоров.

Заради забавянето в доставките БЧК ще продължи да раздава храна за бедни до края на януари. Григоров увери, че до края на месеца ще бъдат отворени всички 340 пункта на Червения кръст в страната, които раздават храна на бедните.

Количествата, които останат нераздадени, ще отидат в затвори психиатрии и други институции, увери шефът на БЧК. Той напомни, че и от Европейския съюз (ЕС) контролират какви количества и къде са доставени.

Христо Григоров обяви, че и тази година отново очакваме голяма сума от (ЕС) за купуване на храни за бедни - 19 млн. евро. Все още обаче нямаме официално потвърждение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!