ВСС скрил сигнал срещу Сотир Цацаров

17 декември 2012 в 18:21 3334 4

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) е скрил един от сигналите, които е получил срещу председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, съобщава "Правен свят".

Цацаров, който в момента е председател на Окръжния съд в Пловдив, е един от тримата кандидати за поста главен прокурор и сочен за фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов.

На сайта на ВСС са публикувани справки на Инспекторатите на ВСС и ВКП за кандидатите за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, сигнали срещу някои от тях, документи, свързани със сигналите, въпроси, положителни и отрицателни становища и други. Един от сигналите срещу Цацаров обаче липсва. Според правното издание ВСС смята този сигнал за анонимен и затова не го е качил на сайта си.

На електронната страница на съвета са публикувани само отговорите, които са получени в съвета във връзка с липсващия сигнал. Но от тях не става ясно какво пише в документа. 

Сигналът е бил изпратен в Министерството на правосъдието още на 28 май 2010 година, а три дни по-късно е препратен към Етичната комисия на съвета. Негов автор е Христо Иванов Чобанов, който твърди, че Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, му намекнал, че може да спечели дело в съда срещу сумата от 10 хил. лв. Чобанов не платил и изгубил делото. Адвокати му обяснили, че причината да загуби е именно това, че не си е платил. 

В писмото се посочва още, че Цацаров имал влияние и върху съдии от Районния съд в Пловдив, както и във ВСС. В същото време се отправят обвинения и срещу съпругата му, която решавала проблеми, без да е описано от какво естество. 

От направените проверки става ясно, че такова лице не съществува, то никога не е било страна по дело в пловдивския съд, а на посочения на лицето адрес за контакт от МВР обяснили, че няма такъв човек. 

Въпрос за този сигнал е бил поставен на Сотир Цацаров по време на изслушването му от Етичната комисия. Той е отговорил така: "Нищо не мога да кажа, освен това, че със сигнала се запознах непосредствено преди заседанието на комисията. Съвсем честно отговарям, че не ми е било известно, че през 2010г. е бил подаден такъв сигнал. Доколкото разбирам, в сигнала става дума за това, че гражданинът е имал гражданско дело, че това дело е било в районен съд, не помня даже в кой, че е посетил председателя на съда в приемния ден и председателят на съда, тоест аз, му е поискал сумата от 10 000 лв. След като я е получил, не разбрах каква е съдбата на делото - или го е загубил,или го е спечелил. Единственото, което мога да кажа е, че аз нямам и приемен ден. Тоест имам утвърдена процедура за приемане на оплаквания и всичко друго, но не ми звучи тази хипотеза, в която в кабинета си ще поискам 10 000 лв. и, едва ли не, ще я раздам на престъпна група от съдии и адвокати."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови