Цацаров критикува "шумните" разследвания

01 декември 2012 в 14:43 2161 1

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров разкритикува шумното оповестяване на разследвания. 

В интервю за Дарик шефът на Окръжния съд в Пловдив обясни, че прокуратурата често обира негативите при безрезултатно приключване на шумно оповестена акция. "Големият проблем е огромният юруш в началото, свързан с всякакъв медиен шум. Разследването започва шумно, шумно, шумно. Когато разследването завърши обаче безславно, пред медиите излиза един прокурор, който обира негативите", коментира Цацаров.

Според него обаче и прокуратурата има вина за някои провали в борбата с организираната престъпност, които се дължат  предимно на грешки при разследването, при събирането на доказателства и при използването на СРС. 

"Бих искал да променя усещането за фигурата на главен прокурор", коментира той, като обясни, че първото нещо, с което би се заел, ако бъде избран на поста, ще бъде "децентрализация и облекчаване на натоварването на магистратите".

Той направи и оценка на досегашните ръководители на Върховната касационна прокуратура (ВКП). "Не искам да приличам на Никола Филчев. Не съм толкова колоритна фигура като Иван Татарчев. Борис Велчев направи всичко, което можеше за 7 години, за да измъкне прокуратурата в ситуацията, която беше. Човек не може да се оцени с една дума, няма човек в черно, няма човек в бяло. За истинската оценка трябва време", каза Цацаров. Той подчерта, че главният прокурор не е прокуратурата, а прокуратурата са хората, които работят в нея. 

За Сотир Цацаров изборът на главен прокурор трябва да бъде таен, вотът да е честен, а гласуването да бъде определено чрез жребий. Според него мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален от 7 г. на 5 г.

За поста главен прокурор освен Цацаров се състезават и зам. главният прокурор Галина Тонева и спецпрокурорът Борислав Сарафов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!