Военните не се отказват от протеста си

Юлиан Христов 22 февруари 2013 в 11:11 1779 2

Протест на военни. Снимка: БГНЕС, архив
Протест на военни. Снимка: БГНЕС, архив

Въпреки че военният министър Аню Ангелов излезе в оставка, протестът на военнослужещите не се отлага.

Пред OFFNews инициаторът на протеста майорът от резерва Иван Милов, който е и председател на Българска офицерска легия „Раковски“, каза че в сила остава обявеният начален час. Легията свиква протеста от 11.00 часа пред паметника на Незнайния войн в София в събота 23 февруари.

Военните нямат право на протест и шествието ще бъде организирано под надслов в подкрепа на армията и държавата. Протестното шествие е срещу лошите условия на труд в армията, липсата на сигурност за кариерно развитие и непрекъснато променящите се условия за пенсиониране.

Новата пенсионна реформа в армията предвижда военнослужещите да излизат в пенсия след навършване на определена възраст, а не както беше досега – при натрупан стаж. Договорената пенсионна възраст за младшите офицери е 52 г., а за старшите – 54 г. За да се пенсионират, летците, водолазите и парашутистите трябва да навършат 42 г.

От легия “Раковски” настояват за повече прозрачност при предстоящите съкращения в армията през 2013 г.

Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), в който влизат 25 военнопатриотични организации, подкрепиха протеста. Съветът излезе с декларация, с която подкрепя протестите на военните и призозават за запазване на социалните придобивки на военните. “На тези, които се съмняват, че такива права и поощрения се полагат на военнослужащите, препоръчваме да постъпят в армията и да прослужат определените по измененията в закона години в прашните, душни и гърмящи туловища на танковете, бойните машини и артилерията, на борда на корабите и в пилотските кабини и да прекарат живота си под строй, в изпълнение на команди и заповеди и с риск за живота си”, пише в декларацията.

От ОСВО алармират, че планът на правителството за развитие на въоръжените сили – т. нар. Бяла книга на отбраната, не се изпълнява. Така в сектора не се отелят планираните 1.5% от БВП, като за 2013 година този процент е 1.21.

Организаторите очакват това да бъде първият най-голям протест на недоволните от социалната политика в Министерството на отбраната. За момента организаторите не обвързват протеста с вълната от недоволство в страната срещу монополите. Представители на военнопатриотичните организации, които подкрепиха протеста, са категорични, че високите сметки за ток и парно са засегнали и този сектор и служителите в армията и МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови