Военният министър анатемоса легия "Раковски" заради протеста

Юлиан Христов 12 февруари 2013 в 15:39 2590 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Министерството на отбраната е имало добри взаимоотношения с Легия "Раковски" преди, но вече не я разглежда като легитимен изразител на интересите на офицерския, сержантския и войнишкия състав в Българската армия.

Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов, по повод обявения предстоящ протест на Българска офицерска легия „Г.С.Раковски“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Протестното шествие е планирано за 23 февруари, като се очаква това да бъде първият най-голям протест на недоволните от социалната политика в МО. Инициативата е подкрепена от 25 военнопатриотични организации. 

Според военния министър - повече от половината от ръководния състав на легия "Раковски" са офицери от запаса, включително председателят, което не прави организацията легитимен изразител на интересите на военните.

Ангелов изрази надежда, че легията не проявява политически пристрастия и обясни, че социалната политика е в рамките на възможностите и на Закона за отбраната и Въоръжените сили и че на 20 февруари военнослужещите ще получат увеличенията на възнагражденията си. Министърът на отбраната подчерта, че приема много внимателно всички мнения, изразени от професионалното ръководство на Българската армия, но носи отговорността за политическите решения за нейното развитие.

Подобен подход на дискредитиране на браншови организации неотдавна приложи и Министерството на вътрешните работи. През октомври ведомството прекрати сътрудничеството си със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е основният двигател на протестите на полицаите. 

Планираният протест на военните получи широка подкрепа, включително и от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП), който е един от най-старите и големи военнопатриотични организации с членска маса от близо 5000 души. В декларация на съюза, разпратена до медиите днес, се казва: 

Отнемането на редица социални права, придобивки и компенсации на българските военнослужещи демотивираха личния състав и предизвикаха оправданото недоволство и протести на военнослужещите и семействата им. В това отношение Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) подкрепя досегашните и заявява готовност да подкрепи всички предстоящи протестни действия на Българската офицерска легия „Г. С. Раковски”. Поради отсъствие на разбиране и съпричастност към съдбата на хиляди военноинвалиди и военнопострадали, тежко и тромаво се придвижва внасянето на спешни изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това поражда обяснимо социално недоволство, ескалира напрежението и неизбежно ще доведе до справедливи протестни действия. За да бъдат избегнати такива, е необходимо оторизираните представители на държавните институции, в това число и на Министерството на отбраната (МО), да подходят към проблема с необходимата сериозност и експедитивност. В противен случай си запазваме правото да изразим нашето недоволство с всички позволени от законите демократични средства. Надяваме се на солидарност и подкрепа и от страна на военнопатриотични и други неправителствени организации, изградени върху принципите на социалното мислене и действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови