Военни готвят мащабен протест

Юлиан Христов 11 февруари 2013 в 13:27 2550 0

Протест на военни. Снимка: БГНЕС, архив
Протест на военни. Снимка: БГНЕС, архив

На 23 февруари в столицата ще се проведе протест на военнослужещи. Това вероятно ще е първият най-голям протест на недоволните от социалната политика в Министерството на отбраната.

Протестното шествие, организирано от Българска офицерска легия "Раковски", е подкрепено принципно от Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), в който членуват 25 военнопатриотични организации. Очаква се в протеста да се включат както бивши, така и действащи военни и техните близки и роднини. Подобен протест вече беше проведен през октомври и на него се събраха близо 300 души.

Планираното протестно шествие е  насочено срещу лошите условия на труд в армията, липсата на сигурност за кариерно развитие и непрекъснато променящите се условия за пенсиониране. 

По-късно днес от легия "Раковски" ще оповестят и конкретните мотиви за протеста. Председателят на организацията о.р. майор Иван Милов, който напусна армията по собствено желание, заяви пред OFFNews, че легията защитава социалните и професионални интереси на кадровите военнослужещи. "Заплащането на труда ни като военни е социална функция, както и заплащането на всички граждани, начин за препитание и съществуване на нас и нашите семейства”, коментира той.

Милов обясни, че решението за протеста е взето в събота като са водени и принципни разговори с някои от най-големите военнопатриотични организации, част от ОСВО. Само Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВ), който е член на ОСВО, има членска маса от близо 5000 души. 

Новата пенсионна реформа в армията предвижда военнослужещите да излизат в пенсия след навършване на определена възраст, а не както беше досега - при натрупан стаж. Договорената пенсионна възраст за младшите офицери е 52 г., а за старшите – 54 г. За да се пенсионират, летците, водолазите и парашутистите трябва да навършат 42 г.

От легия “Раковски” настояват за повече прозрачност при предстоящите съкращения в армията през 2013 г. “От тази патова ситуация трябва да се намери решение. Не може така да се продължава, най- подготвените за съжаление бяха принудени да напуснат състава на въоръжените сили, момчетата, които идват след нас, много бързо се налага да влязат в строя”, заяви в началото на януари о.р. майор Милов.

Миналата седмица от ръководството на ОСВО излязоха с декларация, с която подкрепиха протестите на военните и призоваха парламентът и правителството да оставят "армията на мира". От организацията настояха "държавата да спре отнемането на правата и компенсациите на военнослужащите, делегирани им от законите и международните договорености", в които е записано, че ограниченията, които военните имат като граждани, се компенсират с адекватни поощрения. "На тези, които се съмняват, че такива права и поощрения се полагат на военнослужащите, препоръчваме да постъпят в армията и да прослужат определените по измененията в закона години в прашните, душни и гърмящи туловища на танковете, бойните машини и артилерията, на борда на корабите и в пилотските кабини и да прекарат живота си под строй, в изпълнение на команди и заповеди и с риск за живота си", пише в декларацията.

От ОСВО алармират, че планът на правителството за развитие на въоръжените сили - т. нар. Бяла книга на отбраната, не се изпълнява. Така в сектора не се отелят планираните 1.5% от БВП, като за 2013 година този процент е 1.21.

Според съвета намаляването на числеността на армията и отпадането на основно въоръжение не е компенсирано от модернизация и превъоръжаване, което е довело до многократно намаляване на оперативните способности в армията, както и до намаляването на отбранителния потенциал на страната.

"Вместо да се търсят пътища за увеличаване на приходите чрез разгръщане на производството и повишаване на събираемостта на данъците и таксите, на намаляване на дела на "сивата" икономика и износа на печалбите на бизнеса в чужбина, правителствата продължават методично да посягат на бюджета за отбрана и на социалния статус на военнослужещите, за да се стигне до последните промени в ЗОВС и посегателства на техните права за пенсиониране и законни компенсации за нарушени граждански права и условия на труд", посочват от съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови