Въвеждат електронните здравни карти до края на 2013 г.

Елица Мартинова 08 март 2013 в 14:59 1669 1

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС
Бившият здравен министър Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС

Електронните здравни карти ще бъдат въведени до края на годината, съобщи здравният министър в оставка Десислава Атанасова.

Проектът на стойност 10 млн. евро ще бъде осъществен до края на годината, обеща Атанасова. По думите й обаче отговорност за въвеждането на новите карти ще поеме следващият здравен министър.

Тя даде положителна оценка за работата си и подчерта, че ще остави здравния ресор в ред и с работеща администрация.

Като своя неосъществена цел Атанасова за пореден път посочи въвеждането на диференцирана данъчна ставка за лекарствата.

„Съжалявам, че не остана време за диференцирана ставка на ДДС на лекарствата и избора на екип – право на всеки един пациент. Но за последната година е постигнат напредък в усвояването на европейски средства. В момента от тях по Оперативна програма „Национално развитие“ 150 млн. лева се усвояват от лечебните заведения в страната“, заяви здравният министър в оставка.

„За пръв път в здравеопазването важен акцент е човешкият ресурс. 16 млн. лева са отделени за специализация и обучение на младите лекари. През последните 12 месеца за мен беше приоритет лекарствената политика. За кратко време успяхме да постигнем намаляване на цената на 92 лекарствени продукта и сваляне на надценката на търговците с 2%“, изтъкна още Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови