Здравната каса отново издава европейски здравни карти

Вероника Шербанова 25 януари 2013 в 16:11 6659 0

Европейска здравна карта. Снимка: health.bg
Европейска здравна карта. Снимка: health.bg

Здравната каса започва отново да издават европейски здравни карти. Заявленията могат да се подават от понеделник.

Подаването на заявления и получаването на европейските здравни карти вече ще става основно в клоновете на Банка ДСК. Точният списък на пунктовете, където ще бъдат приемани заявленията, може да бъде намерен на интернет страницата на НЗОК.

Европейската здравна карта се издава до 15 календарни дни, като издаването ù е безплатно. За целта е необходимо да се подаде заявление, което може да бъде получени безплатно в пунктовете за издаване на здравните карти или да бъде разпечатано от сайта на здравната каса. Заявлението се подава лично или от упълномощено лице. Задължително е да се представи лична карта. Децата, които все още нямат документ за самоличност, трябва да подадат заявлението с акт за раждане и лична карта на единия от родителите.

Издаването на европейските здравни карти беше блокирано заради съдебен спор между НЗОК и фирмата, която ще изработва картите. От началото на годината се издаваха само временни удостоверения, които важат за период от 2 месеца.

Европейската здравна карта дава право на безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!