Възобновяват издаването на европейски здравни карти

Елица Мартинова 28 януари 2013 в 07:58 5130 0

Образец на европейската здравна карта
Образец на европейската здравна карта

Здравната каса възобновява издаването на европейски здравни карти, а заявленията могат да се подават от понеделник.

Процедурите ще се извършват основно в клоновете на Банка ДСК. Списък с пунктовете, където можете да подадете заявление, ще откриете тук.

Европейската здравна карта се издава до 15 календарни дни, като издаването ù е безплатно. За целта е необходимо да се подаде заявление, което може да бъде получени безплатно в пунктовете за издаване на здравните карти или да бъде разпечатано от сайта на здравната каса.

Заявлението се подава лично или от упълномощено лице. Задължително е да се представи лична карта. Децата, които все още нямат документ за самоличност, трябва да подадат заявлението с акт за раждане и лична карта на единия от родителите.

Издаването на европейските здравни карти беше блокирано заради съдебен спор между НЗОК и фирмата, която ще изработва картите. От началото на годината се издаваха само временни удостоверения, които важат за период от 2 месеца.

Европейската здравна карта дава право на безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!