Издаването на европейски здравни карти е блокирано

Вероника Шербанова 08 януари 2013 в 13:12 2358 3

Европейска здравна карта. Снимка: health.bg
Европейска здравна карта. Снимка: health.bg

Пореден проблем възникна с издаването на европейските здравни карти. Заради съдебен спор между здравната каса и фирмата, която трябва да изработва картите, от началото на годината се издават само временни удостоверения.

Фирмата, която спечели обществената поръчка за изготвянето на документа, е "КИМ-2000-ДЕМАКС". Неспечелилите участници в конкурса подават жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Решението е в полза на избраната фирма и от здравната каса подписват предварителен договор с нея.

В същото време иск е подаден и във Висшия административен съд, който все още не се е произнесъл по казуса.
Очаква се решение да има съвсем скоро и тогава ще започне издаването на европейските здравни карти, обясниха за OFFNews от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Дотогава ще бъдат издавани временни удостоверения, допълниха от касата. Те се издават от регионалните здравни каси и са идентични със здравните карти, но срокът им на валидност е 2 месеца.

Засега съобщение за това няма на сайта на здравната каса.

Европейската здравна карта дава право на безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Това не е първият проблем с издаването на здравни карти. През март миналата година OFFNews установи, че на сайта ezok.bg стои неактуална информация, според която карта се издава само на хора, които могат да докажат, че ще пребивават повече от 2 месеца в държава от ЕС.

От НЗОК тогава обясниха, че са пропуснали да подсетят фирмата, която отговаря за поддържането на сайта - "КИМ-2000-ДЕМАКС", да премахне старата информация. Те оправдаха грешката си със забавени процедури за избор на нова фирма, която да издава европейските здравни карти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки