Варненският съд решава дали да остави Ваньо Минков в ареста

Симона Костадинова 04 август 2013 в 18:35 6227 5

Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

Утре ще стане ясно дали Вальо Минков ще остане в ареста,  докато чака решението на съда за енстрадирането си в САЩ. Случая на Минков е подобен с на този с Гергана Червенкова - американската страна иска от България да го екстрадира заради подозрения в няколко престъпления.

В САЩ Минков е заподозрян в заговор за измама по телеграфен път, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство). 

По време на разследване под прикритие, извършено от тайните служби на САЩ, станало ясно, че лице, използващо псевдонима „Цар“, е предлагало за продажба през интернет голяма база данни с открадната информация за дебитни и кредитни карти. Той комуникирал с потенциалните си купувачи, използвайки няколко ICQ акаунта.

От тайните служби не успели да идентифицират „Цар“, но успели да идентифицират IP адресите, които са били използвани за достъп до ICQ акаунтите. Така се стигнало до три български интернет доставчика: „Interbild“ от Варна, „Космо България Мобайл“ и БТК от София.

След като фирмите оказали пълно съдействие на САЩ, се оказало, че сред списъкa с логвания от IP адреси има такъв, регистриран на името на Ваньо Минков, който е абонат само на варненската фирма Interbild. Това е и водещото доказателство, че Минков е въпросният „Цар“.

Приятелката на Ваньо, Атина Иванова, обясни пред OFFNews, че IP адресът e на безжичен рутер, достъпът до който е свободен и може да се осъществи на разстояние до 500 метра. Което означава, че всеки в радиус от 500 метра може да бъде лицето зад псевдонима „Цар”.

Интересен факт е, че в подробния в списък с IP адреси, представен като доказателство срещу Минков, всяко едно от влизанията е цитирано с подробни детайли, но никъде не е посочен MAC адресът на лаптопа, с който е извършено престъплението.

Въз основа на въпросния IP адрес САЩ иска от България да задържи Ваньо Минков в ареста, да извърши обиск на дома му и да започне процедура по екстрадирането му в САЩ. В документите от американската страна се изисква да бъдат конфискувани дълъг списък от устройства, които трябва да бъдат намерени в дома на Ваньо. При обиска обаче такива не са намерени и са иззети само лични лаптопи и флаш памет.

„В документите се казва, че Ваньо Минков има висока компютърна грамотност и умения, и бидейки личността зад „Цар", той бил казал, че вероятната печалба от предполагаемите схеми ще е около 15 милиона долара. Ако Ваньо е толкова компютърно грамотен, дали ще използва личният компютър за извършване на престъплението, вързан за интернет доставчика, от който получава интернет услуги, регистриран със своето истинско име?“, коментира приятелката на Минков.

Тъй като не са намерени твърди доказателства, показващи вината на Ваньо, той е заподозрян, а не обвиняем. По законите на САЩ заподозряно екстрадирано лице може да прекара и десет години в затвор в очакване на съд и присъда при липса на достатъчно доказателства, както е в случая на Ваньо.

Ваньо Минков е вече 65 дни в ареста. На 31 май през деня е арестуван, на другият ден е преместен в следственото отделение във Варна. На третия ден от ареста му е представено обвинението, като му е било позволено само да го разгледа, не и да се запознае обстойно с него. Следва дело за задържане под стража, а в документите от него пише, че Ваньо е задържан чак на на 1 юни 18.30 часа.

След делата за задържане под стража и мярката за неотклонение Ваньо е преместен във Варненският затвор за срок от 60 дни, в които се очаква пристигане на молбата за екстрадиция от САЩ.

Когато пристига молбата за екстрадиция, нито адвокатите на Ваньо, нито семейството му, нито той самият знае за това. Молбата е пристигнала преди 24 юли.

На 29 юли, когато срокът от 60 дни е към края си, адвокатите на Ваньо подават молба за отмяна на мярката за неотклонение, мислейки си, че молба за екстрадиция не е пристигнала в срок. Тогава те разбират, че всъщност такава вече има, но им е представена едва на 2 август 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови