В България все по-малко хора работят

Последна промяна на 12 октомври 2013 в 08:55 1616 1

Безработица, Снимка: БГНЕС
Безработица, Снимка: БГНЕС

В България се отчита най-сериозен спад в заетостта на граждани на възраст между 20 и 64 години. Това сочат данни на Евростат от проучване за рисковете пред населението на ЕС за периода 2008-2011 г.

От всички изследвани 1300 региона на страните-членки в Европейския съюз най-сериозно е положението в българския Южен Централен Регион, където през 2011 г. заетостта е намаляла с 9,7 пункта.

Зад нас в класацията се нареждат Литва и изпадналата в сериозна финансова криза през последната година Испания.

В противоположния край на класацията, с положителен прираст на заетостта са Франция, Германия и Швейцария.

Евростат отчита притеснителни социални тенденции в хората, живеещи в по-малките населени места. Близо 57% от българите в слабо заселените места и 54% от живущите в средно населените райони са застрашени от бедност или социално изключване.

Според изследването това важи и за 38% от българите, които живеят в големите градове и по-гъсто заселените места.

Статистиката отрежда на България показател за риск от бедност 49%, при средна стойност за страните-членки 24%.

Данните на Евростат показват и друга тревожна тенденция – обезлюдяването на по-малките градове. През изследвания период – само за три години, прирастът на населението във Враца е намаляло със 17%, а в Монтана – с 15%. За сметка на това София се увеличава с бавни темпове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2013 в 09:12

Ниско платените да не спят, а да си стягат багажа за някоя от добре платените държави в ЕС, ако искат да работят за повече пари, защото наближава 01.01.2014 год. когато падат всички ограничения за работа в ЕС... Нека останат в Булгаристан само некадърниците и циганите за да работят на мутро-капиталистите за жълти стотинки !