Уволняват директора на болницата в Пазарджик след смърт на пациентка

30 октомври 2012 в 13:44 1310 0

Бебе почина след изгаряне в плевенска клиника. Снимка: БГНЕС
Бебе почина след изгаряне в плевенска клиника. Снимка: БГНЕС

Директорът на многопрофилната болница в Пазарджик може да бъде уволнен дисциплинарно, обяви здравният министър Десислава Атанасова.

Причината е смъртта на пациентка, настанена в реанимацията.

Жената починала при аварийно спиране на тока.

Захранването било възстановено след 40 минути, според здравната министърка, а според директора д-р Пенко Кацарски – след 3 минути.

Мотив за уволнение би имало, ако директорът не е спазил заповед на Атанасова.

„Още на 2 октомври, предвид началото на зимния сезон, съм изпратила заповед на всички директори на лечебни заведения и директори на РЗИ да проверят електрическото захранване и всички системи в лечебните заведения. И ако тази моя заповед не е изпълнена и директорът на болницата в Пазарджик не е упражнил контрол върху това дали има готовност болницата през зимния сезон и дали имат готовност генераторите и всички системи в болницата да работят безотказно, той ще си понесе отговорността и ще бъде освободен дисциплинарно“, заяви Атанасова пред TV7.

Пациентката е била в болницата от два месеца.

„Приета е с много тежка сърдечна недостатъчност. Това е стечение на обстоятелствата, защото не става въпрос за това дали, а кога щеше стане този случай, той като заболяването е тежко, а жената е възрастна на около 80 години. Не може да се говори за връзка между спирането на електричеството и нейната смърт, защото по същото време в реанимацията е имало и друга жена на изкуствена белодробна вентилация, но тя е жива“, каза директорът д-р Пенко Кацарски, цитиран от Агенция „Фокус“.

Атанасова коментира и трагичния инцидент, при който новородено почина в болница след изгаряния заради включена вентилаторна печка.

„Касае се за частна болница, където е родено детето още на 24 октомври. Проверката продължава. Ако причината за смъртта на бебето е следствие на изгаряния, дежурният лекар трябва да понеде отговорността си“, каза Атанасова.

„Бебето дали е наблюдавано през цялото време и смятам, че това престъпна небрежност да оставиш едно пеленаче по този начин в лечебно заведение“, допълни министърът.
Проверките на Регионална здравна инспекция-Плевен и на „Медицински одит“ продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови