„Утрински весник“: Българският президент иска побратимяване с Македония

Елица Мартинова 30 април 2013 в 09:05 2283 0

Утрински весник
Утрински весник

Монолог за общата история между България и Македония отправи неясно към кого българският президент Росен Плевнелиев. Това писа в днешния си брой македонският „Утрински весник“.

 

Изданието коментира думите на държавния глава, който в понеделник призова двете страни към взаимна толерантност и уважение. Обръщението на Плевенелиев бе провокирано от задочния спор, който се разрази между двете държави заради паметниците на български герои в центъра на Скопие.

„Да го кажа по-ясно: В моя кабинет има портрети на братя Миладинови. В моя роден град Гоце Делчев има паметник на Гоце Делчев. Какво ще трябва да стане сега? Аз тези портрети на братя Миладинови ще трябва да ги сваля от стената ли? Или да демонтираме паметника на Гоце Делчев от родния ми град? Това ли да стане? Не може да стане. Толкова ли е трудно да разберем, че ние имаме общо минало. Това общо минало трябва да ни свърза, не да ни разделя“, цитира думите на Плевнелиев „Утрински весник“ и допълва в коментар: Не е ясно към кого е отправен монологът на Плевенелиев, защото от страна на Македония няма искания за премахване на снимки и паметници, а и за техните чествания.

Ден по-рано електронното издание МКД писа, че в България има остра пропаганда срещу Македония. Медията посочи за пример думите на академик Георги Марков, който заяви: В Скопие трябва да се издигне паметник на маршал Йосип Броз – Тито, бащата на македонската нация. Останалите паметници нямат никакъв смисъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!