Промени в ДОПК борят източването на ДДС в земеделието

Елица Мартинова 30 октомври 2013 в 12:21 3178 0

Зърно
Зърно

Парламентът прие на второ четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от Министерски съвет.

Измененията в ДОПК въвеждат и корекции в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС). С тях правителството цели да се справи с фиктивните сделки при зърнопроизводителите, чрез които се източва ДДС. Новият регламент въвежда промени в начисляването и изплащането на ДДС за зърнените продукти.

Новият регламент предвижда ДДС да се плаща в края на веригата - от купувач. Според сега действащото законодателство той се начислява и връща при всяка сделка - между производителите, прекупвачите и крайния клиент. Това дава възможност за злоупотреби, като често се сключват фиктивни сделки, чиято цел е източването на ДДС от държавата.

Предложенията за корекции в ЗДДС се въвеждат във връзка с Директива, приета от ЕС на 22 юли тази година. Тя е свързана с прилагането на обща система за обратно начисляване на ДДС в сферите, в които съществува най-голям риск от измами.

Промените в ДОПК предвиждат още нов регламент за плащането на данъци и осигуровки. Измененията предоставят възможност да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок за плащане. Това ще спре начисляването на лихви и натрупването на нови задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови