Турция се отказа от скоростния път Русе-Свиленград

24 септември 2012 в 14:12 1173 1

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Снимка: БГНЕС

Турция се оттегля от проекта за изграждането на скоростен път от Русе до Свиленград, обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Отлага се и изпълнението на проекта, който бе обявен от ГЕРБ за приоритетен през пролетта.

Премиерът Борисов го похвали пред министрите си на едно от заседанията им с думите, че новият 4-лентов път щял превърне Русе във втора столица на България, всеки ТИР щял да носи приходи от 600 лева и “ще се вдигат пенсии, ще се вдигат заплати”.

Планът бе 300-километровата отсечка от Русе до „Капитан Андреево“ да бъде изградена чрез публично-частно партньорство, защото България не може да кандидатства за европейско финансиране по проекта. По предварителни разчети реализацията му би струвала 1.5 млрд. евро.

Предвиждаше се трасето да започва от Дунав мост и да свършва на граничния пункт с Турция, от където да се съединява с магистрала, водеща към Истанбул.

България, Турция и Катар трябваше да изпълнят проекта.

Днес обаче Павлова обяви, че „колегите от Турция се оттеглят, защото на този етап не намират достатъчно интерес, за да се включат“.

На въпрос за реакцията от страна на Катар Павлова заяви, че всъщност отказът на Турция не бил официален и с нищо не променял отношението на катарската страна.

Намеренията на правителството бяха компанията, която ще изпълнява проекта, да бъде създадена до края на годината. Сега обаче учредяването й ще бъде отложено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови