Турският посланик низвергнат от българските ректори

Александра Маркарян 11 октомври 2012 в 13:48 2053 1

проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС
проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС

Ректорите на университетите в България спират всякаква комуникация с турския посланик Исмаил Арамаз. Очакваме реакция от българското Министерство на външните работи срещу решението на Турция да спре легализирането на дипломи за висше образование, издадени в България.

Това заяви за OFFNews председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицински университет-София проф. Ваньо Митев след заседанието на Управителния съвет на СР. То се проведе късно снощи.

Очакваше се на него ректорите да решат дали Съветът да поиска отзоваването на посланик Арамаз от София. Предложението бе на ректора на Технически университет-Варна проф. Овид Фархи, а поводът - писмо от посланика до няколко български ректори. В него са ни дадени 11 "заповеди", които са абсурдни, намесват се в автономията ни и едва ли не от нас се иска да признаем, че сме мафия, произвеждаща фалшиви дипломи, каза проф. Митев.

Посланик Арамаз е човекът, поискал от турския Съвет за висше образование (ЙОК) да спре признаването на дипломите, издадени в България с мотив, че има много сигнали за издавани фалшиви дипломи у нас. Българското образователно министерство и университетите категорично отричат това.

Колективно решение с искане за отзоваването на посланик Арамаз снощи не е взето, защото по време на заседанието се обадил просветният министър проф. Сергей Игнатов. Той обещал Министерството на външните работи да вземе официално отношение по случая.

МВнР мълчи за скандала с Турция вече трети месец.

ЙОК взе решението си в края на месец май 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови