Ректор: Турският посланик вън от България

Александра Маркарян 05 октомври 2012 в 18:29 4467 6

Овид Фархи
Овид Фархи

Ректор поиска Турция да отзове посланика си в София Исмаил Арамаз заради проблема с непризнаването на българските дипломи за висше образование в Турция.

Прекратяването на процедурите по легализация бе поискано именно от посланик Арамаз, според когото у нас се печатат фалшификати. Турският Съвет за висше образование (ЙОК) взе решението си за непризнаване на българските дипломи през май 2012 г. Официална реакция от българската държава все още няма.

„Турският посланик в България трябва да бъде отзован“, заяви днес ректорът на Технически университет-Варна проф. Овид Фархи, цитиран от радио Варна.

Реакцията му е в резултат на писмо от посланика, в което ректорът е призован да признае „10 факта“ за образованието в ТУ-Варна. В писмото си посланикът директно заявява, че „има съществени и структурни проблеми в българското висше образование”, че „учебният процес не се води на ниво”, че „изпитите се провеждат само устно и на 4 очи”, че „няма информация за издадените дипломи”, цитира текста му проф. Фархи. Подобни писма са получили и други ректори, сред които ректорът на Медицински университет-София проф. Ваньо Митев.

Пред OFFNews проф. Митев определи съдържанието на писмото като "нахално" и "абсурдно". Чрез него посланикът на Турция се намесва директно в политиката на университетите, искайки промяна в начина на изпитване, на прием на кандидат-студенти, иска дори лична охрана за турските студенти в българските университети.

Проф. Фархи е първият, сигнализирал до българското министерство на образованието за опасността от спиране на легализирането на български дипломи в Турция. Негово писмо, с копие от което OFFNews разполага, е изпратено до министъра на образованието проф. Сергей Игнатов много преди решението от ЙОК.

ТУ-Варна е и един от най-засегнатите български университети. Той е сред първите 3 ВУЗ-а, където учат най-много турски студенти. Другите два са ТУ-София и Медицинският в София.

На последното си заседание Съветът на ректорите излезе с остра декларация по повод отказа на Турция да признава дипломите ни. Ректорите поискаха ЙОК да свали от сайта си съобщението за български фалшиви дипломи, заради които спира легализирането на документи за висше образование, издадени в България. Ректорите настояха за признаване на дипломите ни, „признати в цяла Европа и по целия свят“.

На предстоящо заседание на Управителния съвет на Съвета на ректорите проф. Фархи ще поиска колегите му да го подкрепят в искането за отзоваване на посланик Арамаз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови