Ректор: Турският посланик вън от България

Последна промяна на 05 октомври 2012 в 18:29 3772 6

Овид Фархи
Овид Фархи

Ректор поиска Турция да отзове посланика си в София Исмаил Арамаз заради проблема с непризнаването на българските дипломи за висше образование в Турция.

Прекратяването на процедурите по легализация бе поискано именно от посланик Арамаз, според когото у нас се печатат фалшификати. Турският Съвет за висше образование (ЙОК) взе решението си за непризнаване на българските дипломи през май 2012 г. Официална реакция от българската държава все още няма.

„Турският посланик в България трябва да бъде отзован“, заяви днес ректорът на Технически университет-Варна проф. Овид Фархи, цитиран от радио Варна.

Реакцията му е в резултат на писмо от посланика, в което ректорът е призован да признае „10 факта“ за образованието в ТУ-Варна. В писмото си посланикът директно заявява, че „има съществени и структурни проблеми в българското висше образование”, че „учебният процес не се води на ниво”, че „изпитите се провеждат само устно и на 4 очи”, че „няма информация за издадените дипломи”, цитира текста му проф. Фархи. Подобни писма са получили и други ректори, сред които ректорът на Медицински университет-София проф. Ваньо Митев.

Пред OFFNews проф. Митев определи съдържанието на писмото като "нахално" и "абсурдно". Чрез него посланикът на Турция се намесва директно в политиката на университетите, искайки промяна в начина на изпитване, на прием на кандидат-студенти, иска дори лична охрана за турските студенти в българските университети.

Проф. Фархи е първият, сигнализирал до българското министерство на образованието за опасността от спиране на легализирането на български дипломи в Турция. Негово писмо, с копие от което OFFNews разполага, е изпратено до министъра на образованието проф. Сергей Игнатов много преди решението от ЙОК.

ТУ-Варна е и един от най-засегнатите български университети. Той е сред първите 3 ВУЗ-а, където учат най-много турски студенти. Другите два са ТУ-София и Медицинският в София.

На последното си заседание Съветът на ректорите излезе с остра декларация по повод отказа на Турция да признава дипломите ни. Ректорите поискаха ЙОК да свали от сайта си съобщението за български фалшиви дипломи, заради които спира легализирането на документи за висше образование, издадени в България. Ректорите настояха за признаване на дипломите ни, „признати в цяла Европа и по целия свят“.

На предстоящо заседание на Управителния съвет на Съвета на ректорите проф. Фархи ще поиска колегите му да го подкрепят в искането за отзоваване на посланик Арамаз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2012 в 18:28

През последните две години цялото общество бе свидетел на скандалите за корупция, фалшиви дипломи, чалга оргии точно от ректорското съсловие начело със акандалния ректор на Стопанската академия в Свищов фалшивият професр Величко Адамов!!

06.10 2012 в 00:40

А турският посланник може да намери механизми да напише в прокуратурата каквото знае, и НЯМА право да се меси във вътрешните работи на България, нито в автономията на университетите. Освен ако не смята, че неговото правителство издържа тия университети, но тогава ще му се наложи да обясни действията на страната си. В това число - причините да го прави.

06.10 2012 в 00:15

Прекалено силно е изказването на ректор Фархи. Още повече, че си знаем кирливите ризи, а именно стана обществено известен факта за фалшивите дипломи у нас. Какви са тия демонстрации на обида, като би трябвало да се извиним пред света за няколкото университетски преподаватели, които омаскариха цялото висше образование с искането на пари срещу дипломи.
След като си знаем колко струваме, по-добре да си свием опашките и много- много да не надигаме глава. Ректор Фархи би трябвало да се извини на турския посланик.

05.10 2012 в 22:26

Не знам за напълно, охраната звучи пресилено

05.10 2012 в 20:13

Този юли завърших ТУ-Варна и имах над 10 колеги студенти от Турция. Твърдо заставам зад ректора, при нас корупцията и купуването на дипломи са сведени до минимум и заради университети известни с корупцията си и лесното завършване не бива да страдат всички университети.

05.10 2012 в 19:41

Напълно е прав турчинът. Лошото е, че чак сега го казва. Когато тия дебили до такива висоти са довели нещата с подкупите и купуването на дипломи, че са се самозабравили и се овълчват срещу всеки, който каже, че царят е гол.