Ректор: Турция лъже за фалшивите дипломи

Последна промяна на 27 септември 2012 в 15:43 2215 1

Проф. Овид Фархи, ректор на Технически университет-Варна. Снимка: briz15.com
Проф. Овид Фархи, ректор на Технически университет-Варна. Снимка: briz15.com

Турция е спряла процедурите по легализиране на дипломи за висше образование, издадени в България, след проверка на легитимността им в регистър, където по това време български дипломи не е имало.

Това стана ясно днес на заседание на Съвета на ректорите.

Турция спря легализирането с решение на Съвета за висше образование (ЙОК) от май 2012 г. с мотив, че са открити фалшификати.

Какво всъщност се е случило разказа пред колегите си днес ректорът на Техническия университет-Варна проф. Овид Фархи след посещение в Турция.

„Проверявали са в Европейския регистър на дипломите, а България качва там ди

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2012 в 00:28

Трудна за коментиране тема. От една страна стоят българските интереси от финансова гледна точка. От друга - качеството на въпросните дипломирани турски студенти. Ясно за всички е, че много от тези момчета идват в България на гурбет и дискотека, а не за да учат. Обираме утайката на турското образование и се опитваме да направим висшисти от нея. Явно не се получава достатъчно добре. Затегнем ли контрола - ще избягат. Отпуснем ли го - ЙОК се сърди.

Това положение, в което се намираме в момента, е резултат от липса на добра преценка от българска страна. Трябваше да се потърси златната среда. Ние тръгнахме към бързата печалба. Дано не сме сбъркали в дългосрочен план.
 
X

Парламентът на живо