Турският посланик: Нямаме претенции за собственост в България

Последна промяна на 13 август 2013 в 20:32 2227 10

Исмаил Арамаз. Снимка: БГНЕС
Исмаил Арамаз. Снимка: БГНЕС

Турция не предявява претенции за собственост в България и процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи.

Това е заявил посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз на среща с Генералния директор по европейските въпроси посланик Руси Иванов, съобщават от българското външно министерство.

Посланикът е извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и публикувани от български медии твърдения на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг, че „Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България”.

Посланикът на Турция е категоричен, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от МВнР уточняват, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости.

Същевременно МВнР, заедно с други компетентни ведомства, е „съдействало за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер“. Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма.

На срещата в МВнР с посланик Арамаз днес е коментирана и темата за опазването на недвижимото културно наследство. Подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Турция, за да влезе програмата в сила.

На срещата във външно министерство днес са посочени и някои нерешени въпроси, за които през 2009 г. е била създадена Смесена комисия по откритите въпроси.

До момента комисията е провела три заседания. В една от създадените работни групи по имуществените и социалните въпроси се обсъждат взаимни имуществени и социални претенции, в т.ч. и въпросът за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на Фондацията на българските православни църкви.

Останалите три работни групи обхващат въпросите в областта на енергийната и водната инфраструктура, по прилагането на двустранното Споразумение за делимитация от 1997 г. и по трансграничните радиосмущения в Южното Черноморие.

Предстои отправяне на покана от българска страна за провеждане на четвъртата сесия на Комисията през тази есен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2013 в 16:01

Ама,разбира се,то и оная карта с новите земи дето я публикуваха в турски вестник,де факто не
съществува....,само де юре,де....

14.08 2013 в 06:33

Тебе па какво те вълнуват наште селски боричкания? Дреми си там ден линден в берлинарето, и не прави помен с чужда пита.
И чисто научно целуни гроба на духовния си баща, макар че Австрия може да ти е далече. Казват - били го подпалили къде вазека.

14.08 2013 в 05:54

Тц, тц, тц.. интелигентните, красиви умове на БСП, с техните изискани културни висини в изказа.

14.08 2013 в 05:06

Ти си му го лапал на Путин и знаеш???
Леле, ако бях обратен - направо щях да искам да съм на твое място ...
Цункай Джиджи!

14.08 2013 в 03:17

Не. Но на теб Путин може да ти позволи да му лъснеш ботушите. Предполагам това ще те докара до екстаз.

14.08 2013 в 01:12

Аха, само опипвате почвата?
Интересно, дали турското посолство ще подари именни фесове на BitterMist, Tisho, и Пажалуйста?

14.08 2013 в 00:42

Турската дипломация е с дългогодишни традиции и демонстрира изказ на много високо ниво. Изпълнява дългосрочни стратегии, независимо от това коя партия е на власт, при които е важен крайния резултат, а не бързината на постигането му. Излишно е да споменавам политиците на чия държава трябва да се поучат от нея. И все пак е любопитно да изясним за себе си, измислила ли си е Анадолската агенция думите на Боздаг или на срещата в Пловдив са присъствали нейни представители и той е бил цитиран коректно? Какви документи по темата е подписала българската делегация, водена от Бойко Борисов, при посещението си на 20 март 2012 г. в Турция и защо още не са ратифицирани от ТР все пак до крайния срок на програмата остават само още 2 години и 6 м.? Посланик Арамаз споменава работната комисия по имуществените и социалните въпроси и претенции и споменава само българските, а тези на турската страна не става ясно какви са?

13.08 2013 в 23:49

Ще се извинят те...
Чакай от умрял писмо.

13.08 2013 в 23:29

единствените изкупвачи на български имоти са руснаци и то не обикновените хора ,а руските мафиоти,затова и БСП хитроумно-шантавите внушения срещу турци,евреи и извънземни соросоиди

13.08 2013 в 21:01

Бързо лъсна активното мерпориятие на БСП+ДПС+АТАКА с помощта на техните парцални медии като Аферим.БГ, бигнус, гнус7.
ИЗВИНИСЕБЕ!