Турският посланик: Нямаме претенции за собственост в България

13 август 2013 в 20:32 2612 10

Исмаил Арамаз. Снимка: БГНЕС
Исмаил Арамаз. Снимка: БГНЕС

Турция не предявява претенции за собственост в България и процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи.

Това е заявил посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз на среща с Генералния директор по европейските въпроси посланик Руси Иванов, съобщават от българското външно министерство.

Посланикът е извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и публикувани от български медии твърдения на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг, че „Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България”.

Посланикът на Турция е категоричен, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от МВнР уточняват, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости.

Същевременно МВнР, заедно с други компетентни ведомства, е „съдействало за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер“. Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма.

На срещата в МВнР с посланик Арамаз днес е коментирана и темата за опазването на недвижимото културно наследство. Подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Турция, за да влезе програмата в сила.

На срещата във външно министерство днес са посочени и някои нерешени въпроси, за които през 2009 г. е била създадена Смесена комисия по откритите въпроси.

До момента комисията е провела три заседания. В една от създадените работни групи по имуществените и социалните въпроси се обсъждат взаимни имуществени и социални претенции, в т.ч. и въпросът за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на Фондацията на българските православни църкви.

Останалите три работни групи обхващат въпросите в областта на енергийната и водната инфраструктура, по прилагането на двустранното Споразумение за делимитация от 1997 г. и по трансграничните радиосмущения в Южното Черноморие.

Предстои отправяне на покана от българска страна за провеждане на четвъртата сесия на Комисията през тази есен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!