Вицепремиерът на Турция обяви, че страната става "полупрезидентска" република

10 август 2013 в 11:16 1760 0

Турският вицепремиер Бекир Боздаг.
Турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че след президентските избори в Турция през август 2014 година в страната ще се установи полупрезидентска система на управление, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от "Фокус".

В момента формата на управление в Турция е парламентарна република с президент, който се избира от турското Велико народно събрание (Меджлиса) за срок от 7 години.  

Турският вицепремиер Боздаг се аргументира, че един избран директно от народа президент ще има много по-голяма легитимност и ще бъде в много по-силна позиция като правомощия и отговорности. В същото време Бекир Боздаг счита, че това може да открие пътя за противопоставяне и проблеми между президентската институция и правителството. 

Избраният през август 2007 година от Меджлиса президент Абдуллах Гюл ще бъде последният турски президент с един единствен мандат от 7 години. След промени в основния документ на страната от 2007 година, държавният глава вече ще се избира с всенародно гласуване за срок от 5 години с възможност за преизбиране още за един мандат от 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!