Тримата трансплантирани са в добро състояние

14 януари 2013 в 13:45 1610 1

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

В добро състояние са тримата пациенти, на които бяха направени трансплантации на 9 и 10 януари, съобщи Министерството на здравеопазването.

Общата оценка на лекарските екипи е, че възстановителния постоперативен период и при тримата трансплантирани засега протича нормално.

Операциите бяха извършени, след като 36-годишна жена изпадна в клинична смърт и близките й дадоха съгласие да дарят органите.

29-годишният Илиян Пондалов от Сливен, чиято трансплантация беше направена във ВМА през нощта на 9-ти срещу 10 януари, вече е в съзнание. Днес предстои той да бъде изведен от апаратно дишане.

Илиян Пондалов страда от Болестта на Уилсън-Комовалов – рядко генетично заболяване, при което в организма се натрупва мед. При пациентите с тази болест много често се налага чернодробна трансплантация. За Илиян това е втората чернодробна трансплантация.

Другите двама пациенти, които претърпяха бъбречна трансплантация в Университетска болница „Лозенец“, също са в добро състояние. Лекарите следят постоянно бъбречната им функция, която постепенно се възстановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови