Лоша организация провалила три от четири донорства

Вероника Шербанова 11 януари 2013 в 15:13 1678 0

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

Само един от общо четирима донори е бил реализиран в последните дни заради липса на добра организация. Това заяви в петък началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантации във Военномедицинска академия проф. Никола Владов.

В четвъртък от здравното министерство съобщиха, че близките на 36-годишна жена с мозъчна смърт са дали съгласие органите ù да бъдат трансплантирани. В резултат на донорството беше извършена една чернодробна трансплантация във ВМА и две трансплантации на бъбреци в болница "Лозенец" (бившата Правителствена).

В тези 48 часа, в които трябваше да бъде реализирано донорството, се оказа, че има общо четирима донори, но само единият от тях беше реализиран заради недобра организация, посочи проф. Владов. Донори има, просто трябва да има по-голяма воля да се случват трансплантации, каза още той.

В следващите месеци ще бъде направен регистър на всички хора, които са на реанимационни легла. Така ще могат да се следят пациентите с мозъчна смърт или потенциалните донори и няма да бъде изпуснат шансът здрави органи да бъдат трансплантирани, добави д-р Владов. По думите му най-вероятно регистърът ще бъдат свързан с Изпълнителната агенция по трансплантации, която ще следи дейността на донорските бази и защо не обявяват потенциални донори.

Регистърът е само първата стъпка, оттам нататък организацията може да се надгражда, посочи проф. Никола Владов. Според европейските критерии всяко едно реанимационно легло трябва да е равно на един донор. Ако това се осъществи на практика, ще има повече донори, отколкото могат да се реализират, коментира Владов.

Миналата година са осъществени едва две донорства. Това е най-малкият брой на донори за година от 2001 г., когато също са били дарени органите на двама души. През 2012 г. са направени 13 трансплантации на бъбреци, като в 9 от случаите те са взети от живи донори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови