Спасяват 3 живота с органи на жена в мозъчна смърт

Вероника Шербанова 10 януари 2013 в 12:31 1770 0

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

Животът на трима българи може да бъде спасен, след като близки на жена в мозъчна смърт дариха органите ù, съобщиха от Министерството на задравеопазването.

Информация за решението на близките на жената е постъпила в Изпълнителната агенция по трансплантация в сряда. Донорът е 36-годишна жена със субарахноидален мозъчен кръвоизлив и в мозъчна смърт. Незабавно от тялото на жената са експлантирани черният ù дроб и двата бъбрека.

Чернодробната трансплантация е извършена през изминалата нощ от екипа на проф. Никола Владов във Военномедицинска академия-София.

Двата бъбрека са доставени в Университетска болница „Лозенец“, където днес ще бъдат извършени трансплантации на двама души. Те ще бъдат избрани сред шестима нуждаещи се от експертна комисия. Сред критериите за избора са процентът на съвместимост и кръвната група.

Това е първото решение за даряване на органи през годината, коментираха от здравното министерство. От министерството благодариха на близките на донора за тяхното решение, което може да спаси живота на трима души.

През миналата година са дарени органите на едва двама души, показва статистика на Агенцията по трансплантации. Това е най-малкия брой на донори за година от 2001 г., когато са били дарени органите на двама души. През 2012 г. са направени 13 трансплантации на бъбреци, като в 9 от случаите те са взети от живи донори. 

В момента от бъбречна трансплантация се нуждаят 935 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови