Тотю: Плодовитостта на жените расте, хората се връщат на село

30 ноември 2012 в 14:04 2941 14

Тотю Младенов. Снимка БГНЕС
Тотю Младенов. Снимка БГНЕС

Положителни промени в демографското развитие в България, при които се увеличава коефицентът на плодовитост на жените и има засилено движение към българските села, отчел социалният министър Тотю Младенов на заседанието на кабинета на 28 ноември.

Правителството прие актуализирана национална стратегия за демографско развитие на населението 2012-2030 г.

Младенов е обявил като положителна тенденция фактът, че средният брой на деца, родени от една жена е 1,51. Това бил най-високият коефициента на плодовитост през последните три години е най-висок от 1991 г. (1.65).

Достигнатото ниво на детска смъртност било най-ниското в демографското развитие на страната – 8,5 промила при 17,5 промила през 1997 г., а майчината смъртност най-ниска – 2,8 промила при 17,6 промила през 2000 г.

Средната продължителност на живота при мъжете се е увеличила с 1.9 години, а при жените - с 2 години. 

Социалният министър е отчел още, че намалява отрицателният механичен прираст (разликата между броя на заселилите се и изселилите се от страната) - 2010 г. с положителен механичен прираст са само две области – София-град и Варна, а през 2011 г. те са 6 – София, Русе, Бургас, Варна, Пловдив и София-област. Все по-малко българи емигрират според социалния министър. 

Миграцията вътре в страната също намалява, като за първи път се наблюдава засилено движение към българските села, обявил Тотю Младенов. 

Той е признал, че населението в страната продължава да застарява застрашително. През 2001 г. на 100 души, излизащи в пенсия, на пазара на труда са влизали 124 млади, а по данни от последното преброяване съотношението е 100:68.

"В тази връзка беше направена и съответната реформа в пенсионната система, за да можем да мотивираме хората да останат колкото се може по-дълго на пазара на труда", отчел Тотю Младенов.

В края на изказването си Тотю Младенов все пак е признал, че има демографска криза е и призовал за "систематични мерки" срещу нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!