Ти си на смяна и няма да ме биеш!

Последна промяна на 20 февруари 2013 в 00:52 6965 20

Протестът в София на 19 февруари. Снимка Николай Китанов
Протестът в София на 19 февруари. Снимка Николай Китанов

"Кървавият Орлов мост" вероятно ще стане нарицателното за днешния протест.

Отношенията между протестиращите и полицията обаче преминаха през няколко фази, преди да се стигне до побоя над демонстранти на Орлов мост.

В 18:30 часа цареше пълно разбирателство. Полицията беше блокирала подстъпите към сградата на Парламента, но се държеше любезно с протестиращите.

Когато голямото шествие от паметника на Васил Левски пристигна пред парламента, припламнаха искри, но полицията не отговори, въпреки бомбичките, които засипаха полицаите.

Минути след това полицаите получиха заповед да се оттеглят към загражденията непосредствено до парламента.

Кордонът се разкъса, народът навлезе на площада и започна да скандира: "Полицията е с нас!"

И точно в този момент краят на шествието обърна към Орлов мост.

Блокадата стана лесно. Поне 10 минути, след като мостът беше блокиран, полицията започна да настъпва към него.

Зад кордона бяха бусовете и колите на жандармерията.

Това вбеси народа. Хилядите, които вече бяха на Орлов мост тръгнаха обратно към Ректората. Кордонът бе на 30-40 метра от моста и започна бавно да се изтегля, опирайки в собствените си коли.

Ако полицаите имаха още няколко минути да се изтеглят, вероятно нямаше да се стигне до насилие.

Но тогава към тях заваля дъжд от бомбички, сигнални ракети и бутилки. Полицаите отстъпиха още десетина метра. После се втурнаха напред.

И започна як, животински бой с палки и безпричинно налагане.

Як мъжага в униформа налагаше дребно момиче, на не повече от 20 г. и има-няма 40 кг.

Други пребиваха паднал в локва кръв младеж.

Съобщенията по мегафона: "Внимание, внимание! Приканваме гражданите да осободят Орлов мост, защото протестът е незаконен!" вече бяха откровен цинизъм.

Народът отговори с: "Убийци!" и "Еничари!"

На протеста в неделя наш екип чу двама полицаи да си говорят:

- Ако утре не съм на работа и аз излизам да протестирам. Ти си на смяна и няма да ме биеш.

- Надявай се утре да не си на работа, така ще е, докато Бойко се разбере колко да си плати, за да не го вкарат в затвора.

Днес, в началото на протеста, шефовете на полицията не бяха сигурни дали имат власт над хората.

Най-сигурният резултат в края на днешния протест бе, че полицията и хората вече са врагове.

Така един на практика вече паднал премиер, за когото всички вече пеят нецензурни песни, запази поне мъничко ресурс, за да се пазари за по-достойно оттегляне.

Следващият път, когато посегнете да хвърлите камък срещу полицай, помислете за това, че и той е човек, плаща същите сметки и живее на ръба на мизерията. И не се е венчал за Бойко Борисов, който само след няколко дни вече няма да му е началник.

---------------------

Снимките са изпратени от нашия читател Николай Китанов и прекрасно илюстрират фазите, през които премина протестът и отношенията между полицията и протестиращите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2013 в 16:07

Владо - хвърлящите камъните бяха вербувани от МВР хора, или кажи ги направо хора на ГЕРБ. Това е.

20.02 2013 в 14:27

Хем сте прав, хем смятам, че всеки казва част от истината. В момента ситуацията е на ръба. А че имаше ненужна агресия, съм съгласен. Просто трябва да сме внимателни и нащрек.

20.02 2013 в 13:33

А кое е задължение на полицията, да събира подкупи и да охранява изборните нарушения на властимащите!
Кой им плаща заплатата на полЮцаите ти и аз или Борисов и Цветанов?

20.02 2013 в 11:26

Хубава статия, и доста вярна. Само че по никакъв начин не трябва да се съжалява полицията! Като и те са хора и живеят на ръба на мизерията, да протестират заедно с народа! Дереджето им е такова не заради гражданите, а заради същите боклуци, които ги държат гладни и в мизерия, за да ги 'защитават'.

20.02 2013 в 11:08

И какво се случи сега? Кой победи, когато Бойко си подаде оставка. Дали това ще помогне на старите хора, които едва свързват двата края. Едва ли. Ще дойдат на власт нещастните комунисти и изродите от Атака и ДПС. Не съм за Герб в никакъв случай, но това няма да помогне в момента. Хората просто са гладни и нещастни. Колкото до боя вчера. Всички видяхме, че има изроди, които мятат камъни по полицията. Грешката на нашите ченгета е, че не ги разпръснаха с пръскачки и водни струи, а започнаха да налагат.
А като говорим за Пирин...... Хайде сега прочети малко преди да говориш. Първо вчерашното решение не е решение за строеж. Първо трябва да се появи проект, който ще се обсъжда и ще има екологични оценки. После... Ако стига повтаря Тома Белев, като е голям еколог защо не протестираше преди 4 – 5 – 10 години? Защо? Когато от Европейската комисия имаше влезли в сила 10 санкции преди Нона Караджова да стане министър? Къде беше той? Ами това ясно показва, че мирише и то много.

20.02 2013 в 10:52

Човек, съгласен съм с теб за недоволството на целия народ, но замислял ли си се, че има наистина провокатори, които целенасочено са на протестите? Бъди честен с мен. Също така, как си обясняваш действията на Тома Белев след 15 години управление? Как така изведнъж реши, че трябва да натиска народа с безумните си идеи? Замисли се за решението за втора кабинка, защото самите еко експерти казват, че не влизат никакви нарушения.

20.02 2013 в 09:26

Поздравления към медията за коректното отразяване на случая!!!

20.02 2013 в 08:38

tezi koito hvirlat kamini sa ot onezi gadini nezakacaite policaite

20.02 2013 в 08:34

"Боят над вандалите е задължение на протестиращите. " E това като почне да се случва ще има и адекватни протести. Съмнявам се нещо...

20.02 2013 в 08:09

Как мислите се прибират хора протестиращи от улицата?!?
Ами ако вземат да млатят без причина .... как ще изглежда, та затова бутат някой платен да даде повод за млатене. Надяват се да стреснат хората, ама няма да им се получи :)