Тежката дума на пленума: БСП не обмисля оставка нито сега, нито догодина

Елица Мартинова 26 юли 2013 в 18:22 5042 38

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Въпросът за оставката не е обсъждан изобщо. Програмата на правителството е доста обхватна, амбициозна, надхвърля параметрите на евроизборите догодина. Надяваме се българското общество да оцени съдържанието й, да получим подкрепа и от други политически сили за изпълнението й, защото всичко друго би означавало опасност за България.

Това заяви след пленума на левицата червеният депутат Валери Жаблянов след пленума на столетницата, на който социалистите обсъдиха управленския план на кабинета "Орешарски". Стратегията ще бъде внесена за официално разглеждане в парламента следващата седмица.

Заседанието на Националния съвет на партията премина при засилени мерки за сигурност. За мероприятието на "Позитано" 20 пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, вътрешният министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов и социалният министър Хасан Адемов.

Въпреки ескалацията на напрежението по протестите и призивите за оставка, които в последните дни се чуха дори от социалистическите редици, от БСП не смятат да се откажат от управлението.

Малко преди пленума лидерът на социалистите Сергей Станишев посочи, че изборите за европарламент ще бъдат сериозна индикация за доверието в парламента.

На заседанието на левицата Орешарски е представил своя т. нар. "екшън план", който включва неотложни мерки, чието изпълнение кабинетът ще отчете през пролетта на 2014.

Сред  приоритетите на правителството е заложена възможност за рестарт на проекта "Белене". Орешарски обаче подчерта, че това ще се случи след разчет на обстоятелствата и само при наличието на инвеститор.

Сред целите на кабинета са борба с безработицата и бедността. Орешарски не се ангажира с коментар кога и с колко ще бъде увеличена минималната работна заплата, но обеща, че правителството ще излезе с подобен разчет в най-скоро време.

Кабинетът планира още да намали с 5% бюджета на всички министерства. Министър-председателят коментира, че изготвената програма е пълна и амбициозна.

"Програмата е доста пълна и имам съмнение, че някои от мерките могат да бъдат само започнати, а трябва да се изпълняват през следващите десет години", каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!