Температурите падат, дъжд и гръмотевици до неделя

09 август 2012 в 05:40 1186 0

Дъжд Снимка: БГНЕС
Дъжд Снимка: БГНЕС

Захлаждане на времето започва от днес. До неделя максималните температури ще се понижат до 26 градуса, минималните ще паднат до 17. Ще валят дъждове, придружени с гръмотевици.

Такава е седмичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Днес градусите ще се понижат с 2-3 спрямо сряда и максималните ще са между 30 и 35. В София ще достигнат 29-30.

Жълт код заради температури около 35 градуса е обявен в четири области: Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

Днес ще бъде предимно слънчево, около и след обяд ще се развие купеста облачност. В следобедните часове и през нощта срещу петък над Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Не се очаква да вали само в районите около Дунав.

В Източна България ще духа слаб, по морския бряг до умерен североизточен вятър. Дневните температури ще се понижат с още 2-3° и максималните ще бъдат между 30 и 35°, в София 29-30°.

 Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в следобедните часове и през нощта срещу петък в Рило-Родопската област и западните и централните райони на Стара планина ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Максимална температура на 1200 метра - около 24°, на 2000 метра - около 17°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31 и 33°, а температура на морската вода - 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

В петък над Югозападна България, по-късно и над Централна ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще има валежи и гръмотевици. Над северозападните и източните райони от страната ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са 19 градуса, а максималните - 31.

В събота отново в много райони, главно в Централна и Източна България и Рило-родопския масив ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Температурите ще са между 19 и 28.

В неделя ще е най-хладно. Максималните температури ще паднат до 26 градуса, минималните - до 17. На места в планините от Югозападна България и източните райони ще превали. Ще духа до умерен северозападен вятър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!