Руски милиардер плаща ремонта на паметника на Цар Освободител пред парламента

Лъчезар Вълев 30 август 2012 в 13:51 6014 1

Паметникът на Цар Освободител в центъра на София ще бъде ремонтиран до края на годината.

Това каза пред журналисти председателят на Българската строителна камара инж. Светослав Глосов.

Той допълни, че финансирането на ремонта е изцяло осигурено от хуманитарния фонд „Поколение”, който е собственост на руския милиардер и депутат в Държавната дума Андрей Скоч.

Състоянието на Андрей Скоч възлиза на близо $ 4 млрд. Американското списание Forbes го класира на 29-то място в списъка с 200-те най-богати руски бизнесмени за 2011 г. Скоч се води като най-богатият депутат в руския парламент.

"По предварителна документация реставрацията на паметника ще струва 1 100 000 -1 200 000 лева", каза още Глосов.

Официалното откриване на обновения паметник е предвидено за  3 март 2013 г. 

Глосов обяви, че по ремонта на паметника ще работят най-добрите реставратори, които има в България.

"Изпълнителят на ремонтните работи е избран от Българската строителна камара. Ангажирали сме и научен потенциал в тази дейност", допълни той.

„Твърде възможно е да има много скрити неща, които сега не могат да се установят. Ако са необходими още средства, фондацията ще финансира и това”, каза още Глосов.

По думите му целта е паметникът да бъде реставриран до края на годината, за да може ранната пролет да се дооформят пространствата около паметника.

"Правят се подготвителни работи, до края на седмицата трябва да има и ограждане на паметника. От всички страни той ще бъде ограден със снимка, точно изобразяваща самия паметник", поясни Глосов.

"При реставрацията императорът и конят ще бъдат свалени, тъй при тях са най-сериозните промени. Ще бъдат подменени краката на коня, тъй като те са напукани, и самата фигура е опасна. Бронзовите фигури ще бъдат изчистени. Надяваме се, че ще бъде във вида, в който е бил преди 105 години", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови