Син депутат иска замяна на Коня с паметник на хан Аспарух

07 септември 2012 в 18:21 2590 4

Хан Аспарух на мястото на Коня, предлага депутат. Снимка: Сергей Антонов
Хан Аспарух на мястото на Коня, предлага депутат. Снимка: Сергей Антонов

Паметникът на Цар Освободител, който беше вдигнат временно на 5 септември, за да бъде почистен, да се смени с паметник на хан Аспарух.

Това предлага народният представител от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев.

Той предлага фигурата на руския цар Александър ІІ да бъде преместена на „друго по-подходящо място в централната част на столицата".

Тошев настоява до три месеца на мястото му пред Народното събрание да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух. 

Той е изпратил вече писмо с това предложение на председателя на парламента Цецка Цачева. 

Мотивите са изложени в блога на народния представител: "Преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности".

Това създава впечатление, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".

Според Тошев с обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание, не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава -Хан Аспарух.

Той предлага паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение, да се постави на друго централно място в нашата столица.

"Днес ние със съжаление можем да констатираме, че в центъра на нашата столица липсват паметници на отците - основатели на нашата държава и видни българи като хан Кубрат, хан Аспарух - основателят на нашата държава, хан Крум - законодателят, Св. Княз Борис Покръстителят, Св. Иван Рилски и пр.

"Същевременно в центъра на София се намират Руската църква "Св.Николай", паметникът на прочутия руски поет Александър Пушкин, Патриаршеският храм "Св.Александър Невски", паметникът на руския император Александър II - Царят Освободител, през центъра преминава и бул. "Цар Освободител", наименуван на същата видна личност на руския народ, на него се намира и паметникът на Съветската армия. Всички те са посветени на исторически и културни дейци на руския народ", пише още в мотивите на синия депутат.

В проекторешението, което е изпратил на Цецка Цачева, е записано, че настоящето  решение се възлага на министъра на културата, министъра на финансите и на кмета на Столичната община.

Паметникът на цар Александър ІІ беше вдигнат в сряда и ще бъде реставриран със средства от руска неправителствена организация. Целта е да бъде като нов за честванията на 135 години от освобождението на България от турско робство на 3 март 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови