Стотина излязоха да защитят правата на майките (снимки+видео)

Последна промяна на 09 февруари 2013 в 12:14 1369 2

Национален протест на майките в София
Национален протест на майките в София

Около сто души се събраха в събота пред Народното събрание, за да протестират срещу политиката на правителството спрямо децата и майките.

„Демографска политика се прави с приоритети, а не с инат“, скандираха демонстрантите, дошли да защитят правата на майките и децата в България. Организатор на мероприятието е Инициативният комитет за повече грижи за децата.

Около стотина души се събраха на площад „Народно събрание“. Полицията затвори бул. Цар Освободител в посока центъра и регулираше движението спрямо протестиращите.

Въпреки ниските температури в демонстрацията се включиха родители, възрастни хора и дори деца.

Протестът премина в шествие и под звуците на детски песнички хората се отправиха към Министерски съвет.

По мегафон организаторите на протеста призоваха кабинета да преосмисли стратегията си, като предупредиха, че в противен случай няма да остане държава, която да се управлява.

Основните искания на родителите са две - обезщетенията за отглеждане на деца на възраст между 1 и 2 г. да се увеличат до размера на минималната работна заплата – 310 лв., и детските надбавки да станат 25% от минималната заплата.

През декември 2012 г. обаче правителство реши за поредна година да замрази майчинските до 240 лв.

Според разгневените родители тази политика е безотговорна и пренебрегва напълно децата, които са бъдещето на България.

Освен в София демонстрация на родителите имаше в Пловдив, Асеновград, Добрич и Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2013 в 14:46

Забравих да напиша - идеята ми е образованието да се превърне в бизнес за децата, да получават бърза оценка на постиженията си чрез парите които изкарват с учене. Отличниците да станат престижни, а не посмешището на класа, да се отнеме ореола на рано пропушващите, пропиващите се, дрогиращите се, прое____ите се и тези които се подиграват с можещите. И за няколко години ще си спретнем икономика на знанието, а нищоможещите и нищоправещите ще се самоиздавят в зародиш. А ако някое семейство има желание и финансова възможност да плаща за да останат децата им прости - имат право, демокрация е. Но няма ние да плащаме за това.
Нека не зачекваме сега темата с оценяването, защото на база системата на световните сертификати за езици и какво ли не, явно има вариант за сериозна външна, независима и обективна оценка.

09.02 2013 в 14:34

Единственото за което съм сигурен по темата е, че трябва кардинална промяна в сектора. Защо?
Демографските данни сочат две генерални тенденции - намаляване броя на децата и още по-драстичен срив в образоваността им. т.е. способността им да извършват добре печеливша дейност (собствена или наемна).
Ако само се увеличава заплащането на череп под 18 години, ще изсипем парите си в бездната на производителите на непригодни за ефективна човешка дейност същества и на раждащи на 9 - 12 годишна възраст.
Ако зависи от мен, почти всички пари ще се заслужават като стипендия за децата, чиито размер ще бъде функция на резултатите им - различна комбинация от теоритични знания, практически умения и постижения (напр. спортни) за всяка възраст. Високото ниво - 500 на глава, неграмотните и не развиващи работни умения - 0. И надявам се тогава естествения и изкуствен подбор да си кажат думата.
Недоизмислен проблем - как оценяваме тия под 2 - 2.5 години?!?
А позицията ми е такава, защото имам достатъчно дълги и задълбочени контакти с една прослойка, която развива професията "родилка" с единствена цел собственото накъркване и наяждане.
(Уфф, успях да си кажа без да спомена онази дума ...). И дайте да поразръфаме темата, зер скоро ще ги меняваме тия дето сега трябва да вършат работата.
 
X