За щастливи кокошки пари има, а за децата на България – не (видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 11 декември 2012 в 08:10 2705 3

Майки с деца дойдоха в парламента, за да чуят какво ще гласуват депутатите по предложенията им за размера на майчинските и детските добавки в бюджета за 2013 г. Снимка: Сергей Антонов
Майки с деца дойдоха в парламента, за да чуят какво ще гласуват депутатите по предложенията им за размера на майчинските и детските добавки в бюджета за 2013 г. Снимка: Сергей Антонов

„Правителството успя да намери средства, с които да ощастливи кокошките и прасетата във фермите, но за децата на България не можете да отделите бюджет“, възмутиха се от Инициативния комитет на майките в страна.

Във вторник в София се проведе работна среща между Инициативния комитет на Асоциацията на майките в България и управляващите от ГЕРБ. На дискусията присъстваше зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, както и представители на НОИ и социалното министерство.

Умишлено или не, мястото на срещата се промени в последния момент, което затрудни присъствието на медиите.

Въпреки това репортери на OFFNews успяха да стигнат на мястото и предаваха на живо дискусията.

Майките за пореден път поставиха двете си основни изисквания – обезщетенията за отглеждане на деца на възраст между 1 и 2 г. да се увеличат до размера на минималната работна заплата – 310 лв., и детските надбавки да станат 25% от минималната заплата.

Диалог между двете страни така и не бе постигнат, след като се оказа, че представителите на властта не са се запознали с исканията на майките, които многократно са изпращали официални писма, останали без отговор.

Главчев не даде обяснение защо институциите не са уважили запитванията на майките, но посочи, че всички необходими отговори се съдържат в гласувания бюджет.

„Всички отговори, които искате, сме ги дали в гласувания бюджет. Повече отговори на запитванията не можем да ви дадем, докато в бюджета няма пари“, посочи Главчев.

„Искаме да ви уверим, че всички сме на ваша страна. Не изкарвайте нещата така, сякаш не искаме да ви помогнем. Обещаваме да разгледаме исканията ви и да направим всичко възможно по тях“, обещаха представителите на социалната комисия.

Недоволните майки заплашиха, че ако парламентът остави Бюджет 2013 в сегашния му вид, ще помолят президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за държавното и обществено осигуряване.

"И с БСП сме имали проблеми, и с Масларова сме се дърпали, но такова чудо като ГЕРБ не сме виждали", заключиха в края на срещата разгневените жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2012 в 20:01

Ей че неразбрани жени! Естествено, пари за ощастливяване на прасета и кокошки ще има, за детски надбавки няма да има! Обяснението е съвсем просто - парите за ощастливяването ги дава ЕС и Миро Мършата няма как да не е откраднал поне половината. Фактури с печат се продават на Илиенци. Същото е и с магистралите, само че тия от Брюксел май се усетиха и спряха кранчето. А от детските как да крадеш? Да караш жената да се подписва за 100, пък да й даваш 50 с обяснението, че другите са за Боко Тиквата? Трудна работа.

12.12 2012 в 01:40

ГЕРБ са затънали до шия в лъжи и дори правдоподобно оправдание не могат да измислят. Жалко за загубеното време на жените!

11.12 2012 в 18:55

Извиняваме се на медиите, за разиграването, но домакините до последно ни държаха в неведение в коя точно сграда и зала ще е срещата.
Благодарим на OFFNEWS , за пълното и безпристрастно отношение към проблема.
 
X