Статуи осъмнаха опаковани срещу трафика на хора

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 10:48 6997 4

Опакована статуя като акция сещу трафика на жени и деца. Снимка: Сергей Антонов
Опакована статуя като акция сещу трафика на жени и деца. Снимка: Сергей Антонов

Статуи в три столични парка осъмнаха опаковани като част от акция срещу трафика на жени и деца.

Статутите във фонтаните в парка "Заимов" и пред Народния театър и децата, дърпащи въже в градинката зад Паметника на Съветската армия, снощи са били облепени като пратки за Холандия - една от честите дестинации по пътя на белите робини. Върху "пратките" са поставени и пощенски марки. 

Автор на акцията e артистите от Destructive Creation. Тяхно дело бе още изрисуването на единия от лъвовете пред Съдебната палата в София (виж по-долу) и превръщането фигурите от Паметника на Съветската армия в герои от американското кино, както и няколко други акции - например дървеният мини-трамвай по столичния булевард "Витоша".

Опакованите жени и деца очаквано провокираха интереса на минувачите, но столичани нямаха време да ги разгледат за дълго. Бронзовата женска фигура във фонтана пред Народния театър бе "разопакована" рано тази сутрин от почистващата фирма.

Напоследък все по-често градските паметници стават терен за социални и обществени каузи.

През лятото неизвестен автор боядиса като Жокера от поредицата "Батман" един от лъвовете пред софийската Съдебна палата.

В края на август Паметникът на Съветската армия беше боядисан в розово и изрисуван с надписи на български и чешки език “България се извинява”/”Bulharsko se omlouvá” по повод 45 години от Пражката пролет. "България се извинява на Чехия”, пише по този повод Асен Генов, който публикува снимки от боядисания паметник във Фейсбук профила си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2013 в 13:13

Ефектът е, че се изважда наяве проблем, за който малко хора се замислят. Ние сме една от страните "износителки", но с присъщата си склонност да замитаме всичко под килима никой не осъзнава колко голям проблем е това.

02.10 2013 в 19:51

Ами тъпо е, не вярвам че така трафикантите на хора ще преустановят дейността си или че полицията ще увеличи успеваемостта си в разкриването на подобни престъпления.Лошото за мен е, че у нас става практика да се посяга на паметници, което не виждам как помага за възпитанието на децата, които "попиват" лесно... Въпреки че случая не е точно такъв - става въпрос за статуи, а не ПАМЕТници, но явно Ханку Брат не вижда разлика в двата вида. Което е един от безбройните примери, колко на зле отиват нещата у нас...

02.10 2013 в 11:53

Разбира се, че само за него им пука. Бабките по принцип се оплакват само по даден сигнал от партията-майка.

02.10 2013 в 11:09

Хайде комуняги, чакам ви да дойдете да се скарате на хулиганите. Или на вас ви пука само за паметника на съветската армия окупаторка??????