Статуи осъмнаха опаковани срещу трафика на хора

Мая Младенова 02 октомври 2013 в 10:48 8317 4

Опакована статуя като акция сещу трафика на жени и деца. Снимка: Сергей Антонов
Опакована статуя като акция сещу трафика на жени и деца. Снимка: Сергей Антонов

Статуи в три столични парка осъмнаха опаковани като част от акция срещу трафика на жени и деца.

Статутите във фонтаните в парка "Заимов" и пред Народния театър и децата, дърпащи въже в градинката зад Паметника на Съветската армия, снощи са били облепени като пратки за Холандия - една от честите дестинации по пътя на белите робини. Върху "пратките" са поставени и пощенски марки. 

Автор на акцията e артистите от Destructive Creation. Тяхно дело бе още изрисуването на единия от лъвовете пред Съдебната палата в София (виж по-долу) и превръщането фигурите от Паметника на Съветската армия в герои от американското кино, както и няколко други акции - например дървеният мини-трамвай по столичния булевард "Витоша".

Опакованите жени и деца очаквано провокираха интереса на минувачите, но столичани нямаха време да ги разгледат за дълго. Бронзовата женска фигура във фонтана пред Народния театър бе "разопакована" рано тази сутрин от почистващата фирма.

Напоследък все по-често градските паметници стават терен за социални и обществени каузи.

През лятото неизвестен автор боядиса като Жокера от поредицата "Батман" един от лъвовете пред софийската Съдебна палата.

В края на август Паметникът на Съветската армия беше боядисан в розово и изрисуван с надписи на български и чешки език “България се извинява”/”Bulharsko se omlouvá” по повод 45 години от Пражката пролет. "България се извинява на Чехия”, пише по този повод Асен Генов, който публикува снимки от боядисания паметник във Фейсбук профила си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови