Обвиниха Босия в хулиганство, боядисал паметника на Съветската армия

Юлиан Христов 10 септември 2013 в 18:23 6152 22

 Държавността в България е брутално потъпквана, категоричен е Босия. Снимка: Сергей Антонов
Държавността в България е брутално потъпквана, категоричен е Босия. Снимка: Сергей Антонов

Николай Колев-Босия е обвинен в хулиганство, след като боядиса част от паметника на Съветската армия в София навръх 9 септември.

В блога си Колев обяви, че е бил задържан в понеделник за нарушаване на обществения ред.

От Софийската районна прокуратура (СРП) потвърдиха пред OFFNews, че лице с инициали Н.К. ще отговаря за хулиганство, за което законът предвижда до три години затвор. Мъжът е бил разпознат от очевидци, които подали сигнала. Той е отведен, а по-късно - освободен с мярка за неотклонение "подписка".

Все още няма обвинителен акт, обясни говорителят на СРП Петър Белчев, тъй като предстоят разпити на свидетели, а показания и обяснения трябва да даде и нарушителя. 

От СРП обясниха, че хората, боядисали първоначално паметника на 21 август т.г., остават не известни. Тогава паметникът осъмна с надписи на български и чешки език “България се извинява”/”Bulharsko se omlouvá”.

Снощи в блога си Босия е описал случая, добавяйки, че е предвидил подобно развитие на нещата:

Днес в 10 ч. отново ме задържаха за „нарушаване на обществения ред” и ме обвиниха в едро хулиганство по чл. 325 ал. 1 от НК. Както вече сте чели, аз предвидих това, както и когато хвърлих домата. Познах и това, че ще ме обвинят по същия член, както и че вечерта ще ме изгонят.

Преди малко се прибрах у дома. Държаха ме в ареста с белезници 10 часа.

Обясних им търпеливо, че ще се провалят и с това дело, както и с предишното. Прочее, след ареста им обясних, че съм забравил азбуката и се подписвах с наплюнчен палец. Отново ми взеха отпечатъци. Цитирах им и Конфуций, че „Не е глупак този, който се спъва на равно място. Глупак е този, който се спъва два пъти на едно и също място.

Това не е първият сблъсък на Босия със закона. На 2о ноември 2012 година той беше обвинен отново в хулиганство за това, че хвърли домати по сградата на Народното събрание. Тогава той отново беше обявил акцията си, а МВР се погрижи за сериозна охрана на Парламента. Тогава Колев беше подготвил 6 домата, които трябваше да бъдат хвърлени в знак на протест по фасадите на Парламента, Президентството, Министерския съвет, Съдебната палата, БНТ и БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!