Quantcast

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с червено наметало и запушена уста

Последна промяна на 21 септември 2013 в 12:00 10452 36

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с червено наметало, Снимка: snews.bg
Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с червено наметало, Снимка: snews.bg

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с червено наметало и запушена уста, съобщи „Фокус“.

Дежурните полицаи в района останали изненадани от наметалото „като на византийски император“ и предположили, че поставянето му е част от културните събития в рамките на „Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив, посочиха местни медии.

В официалната програма на културното събитие обаче Паметникът на Альоша не присъства.

Сред предположенията на органите на реда е и, че това може да е акция, подобна на оцветяването в розово на Паметника на Съветската армия в София.

„Не е наша идея, но я подкрепям с две ръце. Крайно време беше Пловдив да преосмисли част от наследството на комунизма”, каза Христо Марков, един от водачите на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в Пловдив.

Полицаите вече са подали сигнал в централата си.

Преди месец Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в розово и с надписи на български и чешки език „България се извинява“ в чест на 45-ата годишнина от Чешката пролет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 11:35

Така си е. Те се пропиха ония. Начи остават техните символи...

22.09 2013 в 20:35

Със сигурност не е Съветската армия, сам прецени.

22.09 2013 в 17:23

Ама ванка, съкровище несметно. Бухенвалд за разлика от Альоша не е бил замислен като паметник. Бил си е замислен като работещо съоръжение което после е запазено за да служи като напомняне за времената на нечовешки режим. Альоша е създаден като паметник който да служи за напомняне, че нечовешкият режим никога няма да свърши. Вие искате да запазите Альошата като точно такъв паметник каквото е символизирал при построяването си. Нещо като ТериПратчетовското - ad hoc possum videre domum tuum - от тук мога да видя къщата ти. Нещо като заплаха. А с червеното наметало Альоша спира да е заплаха и е такова каквото трябва да е - подигравка с нечовешки режим. Между другото нито альоша нито бухенвалд са паметници на културата хахаха.

22.09 2013 в 17:16

Както е казал Салвадор Дали на комисията в Художественото училище в Мадрид: Извинете ме увжаеми господа професори но не смятам, че имате необходимите познания за да ме оценявате. Та и аз като стария Салвадор (един ситски лор пар екселанс) така на един обикновен коректор - даже не и редактор казвам.

22.09 2013 в 17:14

браво бате ники. стой кораво срещу агресора. а, само да ми кажеш тия дни кой точно е агресора?

22.09 2013 в 12:44

Така е за съжаление такова ни е мисленето и културата. Криво разбраната ни демокрация побърка хората. Ромите (циганите) ни свалиха оградите на дворовете, турците искат собствена държава, а ние дето се имаме за Българи унищожаваме паметници на славянските братя (някои не знаят кои са славянски братя).

22.09 2013 в 12:36

Не съм писач, просто имаме съвпадение на имена (истинското ми име е Николай).

22.09 2013 в 12:32

Безумието сме ние англо-турското управление до такава степен проми мозъци, че днес почитаме паметта на две деца в с. Катуница.

22.09 2013 в 12:26

Щом трябва ще бегам.

22.09 2013 в 10:32

Само че паметника е именно на агресора. Горният Ники е фалшив, червените писачи ме злепоставят. Само дето едва ли някой се връзва.