Срив в приема на СУ – половината места за икономисти са празни

Александра Маркарян 10 септември 2012 в 12:53 6377 3

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

Срив в приема на студенти в икономическите си специалности регистрира Софийският университет. Алма матер обяви нов прием за 40 специалности. Документи се подават от днес.

Малко повече от половината места в „Икономика“ са празни въпреки двете приемни кампании – предварителна и редовна, и няколкото класирания. При планиран прием от 60 студенти записалите се в специалността са едва 25, а свободните места са 35.

Втората специалност с най-много незаети места – 31, е „Стопанско управление“. Там планираните бройки са общо 120.

Търсят се още 23-ма кандидат-студенти за „Славянска филология“, по 18 - за „Немска филология“ и „Химия“, редовно обучение.

Има места и в специалности като: „Френска филология“; „Испанска филология“; „Руска филология“; „История“; „Математика“; „Математика и информатика“; „Статистика“; „Физика“; „Инженерна физика“; „Оптометрия“; „Биотехнологии“; „Екология и опазване на околната среда“.

Свободните места са общо 451. Повечето са за редовно обучение. План приемът за 2012/2013 г. в СУ е 5173 души. От тях 4019 са за бакалаври, редовно обучение; 570 - бакалаври, задочно обучение; 504 - прием в регулирани професии (които задължително завършват като магистри), редовно обучение; 80 - прием на задочници в специалности от регулираните професии ("Медицина", "Фармация", "Дентална медицина", "Право").

Могат да кандидатстват хора, които са се явили на изпитите от кампаниите за прием за учебната 2012/2013 г. и са изкарали поне 3.00, но не са били класирани. Кандидатства се и с оценки от матури.

Документи се подават от днес до 14 септември в кабинет 228 в Ректората. Необходими са заявление по образец, копие от дипломата за средно образование и квитанция за платена такса (30 лв.). Такса не плащат кандидат-студентите, които са се явявали на изпит в СУ в някоя от кампаниите за прием за учебната 2012/2013 г.

Допълнителни изпити се организират по теология и физика. Те ще се проведат на 17 септември в сградите на Физическия и Богословския факултет от 9 ч.

Класирането излиза на 24 септември, записването на приетите студенти е на 25 и 26 септември.

На 1 октомври СУ открива официално новата учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!