Сова Харис: Ако изборите са днес - 19.3% за БСП и 16.9% за ГЕРБ

27 юли 2013 в 09:24 5600 40

Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.
Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.

Ако днес има парламентарни избори, БСП ще получи 19.3%, а ГЕРБ - 16.9%, сочи национално представително проучване на Сова Харис, поръчано от вестник "Преса".

Допитването сочи още, че в парламента ще влязат още ДПС със 7.8% и най-вероятно свои представители ще има и Демократичния реформаторски блок (подкрепят ги 3.9% от запитаните).

На ръба на 4-процентната бариера са националистите от АТАКА и НФСБ.

Над 60% от хората твърдят, че ако сега се проведат предсрочни парламентарни избори, ще гласуват и са наясно за кого. 

48% от гласоподавателите подкрепят протеста срещу правителството на Пламен Орешарски, но не е малък и процентът на пълнолетните, които не го подкрепят - 38%.

Едва 21,5% от анкетираните смятат, че протестиращите срещу кабинета предлагат конструктивни мерки при оставка. след евентуалната негова оставка.

За диалог между протестиращите и правителството с цел намиране на решение за изход от създалата се ситуация се обявяват 62,5%. 

С най-голям кредит на доверие в момента се ползват БНТ, БНР и Българската Православна църква. Най-ниско в тази скала вече традиционно стои съдебната система.

За първи път в подобна класация е включена Европейската Комисия и Европейския парламент, защото от Сова Харис считат, че те имат пряко отношение към вътрешния живот в страната. Доверието към тя е високо.

От ръководителите на основните институции най-голямо е доверието към Патриарх Неофит, следван от българския еврокомисар Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!