Кабинетът планира рестарт на АЕЦ „Белене“

OFFNews 26 юли 2013 в 16:28 7694 60

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

В проекта за управленската програма на правителството след октомври е залегнало рестартиране на проекта „Белене”. Това е записано в проекта за екшън план на кабинета „Орешарски“, представен днес пред Националния съвет на БСП.

В плана има част, озаглавена „Спасяване на българската енергетика” и в нея пише: При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта „Белене” и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура.

Предвиждат се преговори с руската компания „Росатом” за решаване на проблемите, възникнали около проекта „Белене”. Залегнало е също изпълнение на програми за удължаване на срока за експлоатация на някои електроцентрали, в това число на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

В началото на годината референдумът да се строи ли втората атомна централа, иницииран от левицата, се провали – около 20% от хората с право на глас се включиха в допитването, като 60% от тях уговориха утвърдително.

Проектът АЕЦ „Белене“, замразен от правителството на ГЕРБ, беше и във фокуса на прегледа на проблемите в българската енергетика, направен през пролетта от екипи на Еврокомисията и Световната банка по покана на служебното правителство. Дни преди парламентарните избори експертите констатираха, че централата е напълно излишна, тъй като при сегашното количество електрогенераторни мощности, България ще има излишък на електричество и през 2030 г.

Настоящият кабинет изглежда игнорира препоръките на външните експерти. Правителството отхвърли и много от предложенията на екипа на служебния енергиен министър Асен Василев за оздравяване на енергетиката със запазване на цената на тока. Отхвърлена бе идеята държавата да намали драстично изкупувания скъп ток от заводските когенерационни централи. В момента заводите продават целия произведен ток на високи цени на държавата, а ползват евтин ток от микса на НЕК. Идеята, обявена от Василев само седмица, след като пое поста, бе те сами да използват произведения си ток, а да продават на държавата само излишъка. Само тази мярка би пестила на енергийната система по 50 милиона лева годишно, изчисли бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews