Социалните помощи - само срещу образование

Последна промяна на 06 юни 2013 в 09:51 2754 5

Хасан Адемов, Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, Снимка: БГНЕС

Социални помощи да могат да получават само хората, склонни да учат или да се обучават за придобиване на квалификация, предвижда новото правителство.

„Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", обяви в сутрешния блок на Нова тв социалният министър Хасан Адемов. По думите му най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж. „Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация. Така ще имаме по конкурентна икономика", посочи той.

Ако погледнем структурата на безработните в България, ще видим, че те са с ниско или основно образование. Те са аутсайдери на пазара на труда. За да не продължи това, идеята, която развиваме е, когато се получават социални помощи, те да бъдат обвързани с форма на квалификация или някаква форма на ограмотяване", каза министърът.

"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж", смята министърът. Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. По думите му страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота.

Адемов отново обяви намерението на кабинета от 1 юли да увеличи обезщетенията за отглеждане на деца между 1- до 2-годишна възраст на 310 лева. В момента жените получават 240 лева месечно, ако решат да ползват втората година от платеното майчинство.

Правителството все още търси възможности да увеличи еднократната помощи за първокласниците от по-бедните семейства от 150 на 250 лв. Идеята е такава помощ да получат 62% от започващите училище

Адемов каза още, че се търсят възможности за подпомагане на първолаците през тази година. „Възможностите на този етап е помощта за децата да се увеличи на 250 лв.", поясни той и добави, че тези помощи, както и енергийните, ще бъдат заделени от бюджета на социалното министерство.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2013 в 17:02

Неее... само срещу Обрязване!!!

06.06 2013 в 14:14

Факт е,че по-голямата част от т.н.социални помощи се разпределят сред етносите...Те,българите,
дето ровят по кофите са горди вишисти и затова-хак да им е!Похвално е,че се замислят да обучават
масата от мразещите да мислят...Но,не е ли по-ефективно/изпитано от бай Тошо/,да се насадят
пустеещите ниви с овощни дървета и доматки и---------ето ти препитание за през лятото за неучилите!
Зер на полето,няма да смяташ с интеграли и диференциали!Щото той,бате Бойко,по едно време,хем
откриваше пернишки университети,хем после ги пращаше младите учени да садят картофи!....

06.06 2013 в 12:19

Да видим, може пък и да потръгнат нещата.

06.06 2013 в 10:51

както казват всички за него - много читав човек!

06.06 2013 в 10:03

За това много отдавна се говори, но вместо образование се създаде хранилка за частни фирми, които "преквалифицират" фиктивно всякакви работници.