Quantcast

СОС решава на второ четене за референдума срещу "Софийска вода"

Последна промяна на 27 август 2013 в 09:00 1419 8

Заседание на СОС. Снимка: БГНЕС
Заседание на СОС. Снимка: БГНЕС

Дали да има референдум за разваляне на концесионния договор със Софийска вода ще гледа днес на второ четене общинската стопанска комисия.

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли преди месеци предложението на групата на БСП да има референдум за концесията за водата, но в началото на месеца Административния съд на София върна решението на СОС за прегласуване.

Заради върнатото от съда решение миналата седмица извънредно заседаваха всички общински комисии, а днес решаващата дума ще има стопанската комисия. 

Очаква се предложението на БСП отново да бъде отхвърлено - ГЕРБ има мнозинство в СОС и не са съгласни с референдума, защото при едностранно разваляне на договора със "Софийска вода" общината ще трябва да плаща големи неустойки.

На сесия на общината въпросът дали да има референдум срещу "Софийска вода" ще се гледа на 5 септември.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя  по-късно продаде концесията на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2013 в 19:13

много поскъпна тая вода бе защо някоя българска вик фирма не отида да ги тормози французите така

27.08 2013 в 23:08

Ей, кога докопа пак бутилката бе :)

27.08 2013 в 22:00

еми бсп и герб са просто едни и същи бивши комундели които се джавкат за кокъла бе и едните и другите са маскари как бсп да търсят сметка от герб като и те самите са бандити

27.08 2013 в 20:47

Да, ОК -- но пак не става ясно, при положение че БСП и ГЕРБ имат толкова сериозни търкания, защо БСП не използват фактите за да отстрелят публично ГЕРБ заради позицията им по тоя въпрос.

27.08 2013 в 18:00

Общинарите са синоним на корупция и доказателство за това са сключените от тях многобройни неизгодни, но формално законни актове, и от нях не може да се очаква, че ще прекратят тази порочна практика сами и доброволно, докато получават пари под масата.

Софийската община е дойна крава за партийни котерии, и работи в интерес на мафията, а не на гражданите на столицата. Това е обществена тайна, но те са тколкова ловки в заобикалянето на закона, че просто е почти невъзможно да бъдат обвинени, освен това явно и липсва желание в държавните институции да им потърсят сметка за безобразията.

Ангажиментите, които пое Интернешънъл Уотърс при получаване на концесията, с личното лобиране на Тони Блеър, не са изпълнени и след като те прехвърлиха концесията на Веолия, продължават да не бъдат изпълнявани. Това многократно е било ясно и конкретно аргументирано в критични публикации в медиите, и е широко известно.

Който се интересува го знае, и какво от това, като нищо не се променя, освен чеВеолия нахалстват с поредното увеличение цената на водата, без повишаване качеството на услугата, нито показват намерение да изпълнят концесионния договор, при все че вече са пресрочили всички основни клаузи.

27.08 2013 в 16:30

Може и така да е, не съм виждал договора.

Къде са тогава БСП да обяснят на ГЕРБ, а и на цяла София, че неустойки няма да се плащат, така че ГЕРБ или да им гласуват за предложението, или да останат извън СОС на следващите избори?

27.08 2013 в 14:02

Веолия не изпълнява концесионния договор, и има сериозни и доказани нарушения на неговите клаузи. Това е основание концесията да им бъде отнета без плащане на неустойки. Обаче вероятно това не става поради материална заинтересаност на българските противници на развалянето на концесията, или иначе казано - корупция.

27.08 2013 в 12:41

Не разбрах как така общината ще плаща неустойки, при положение че концесионерът не е спазил условията на договора?!?