СОС решава на второ четене за референдума срещу "Софийска вода"

Нели Чолашка 27 август 2013 в 09:00 2121 8

Заседание на СОС. Снимка: БГНЕС
Заседание на СОС. Снимка: БГНЕС

Дали да има референдум за разваляне на концесионния договор със Софийска вода ще гледа днес на второ четене общинската стопанска комисия.

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли преди месеци предложението на групата на БСП да има референдум за концесията за водата, но в началото на месеца Административния съд на София върна решението на СОС за прегласуване.

Заради върнатото от съда решение миналата седмица извънредно заседаваха всички общински комисии, а днес решаващата дума ще има стопанската комисия. 

Очаква се предложението на БСП отново да бъде отхвърлено - ГЕРБ има мнозинство в СОС и не са съгласни с референдума, защото при едностранно разваляне на договора със "Софийска вода" общината ще трябва да плаща големи неустойки.

На сесия на общината въпросът дали да има референдум срещу "Софийска вода" ще се гледа на 5 септември.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя  по-късно продаде концесията на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови