"Софийска вода": Работим в интерес на софиянци и не участваме в политиката

Нели Чолашка 05 август 2013 в 15:02 2128 3

"Софийска вода". Снимка: БГНЕС

„Софийска вода" АД работи в интерес на софиянци и не желае да участва в политически спекулации, съобщиха днес от дружеството.

Съобщението е по повод решението на Административен съд София-град от 1 август 2013 г. връща решението на Столичния общински съвет срещу свикването на референдум за развалянето на концесионния договор за водата на София.

и изпраща делото като преписка на Столичния общински съвет за ново разглеждане на доклада с предложения проект за провеждане на местен референдум в Столична община. Решенията на съда се изпълняват, както са постановени, и всякакви други коментари са неточни и манипулативни. 

"В Договора за концесия няма клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум. В случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци", предупреждава концесионерът.

Те били обезпокоени от тревожната тенденция на зачестилите политически атаки срещу сериозни чужди инвеститори в България.

„Софийска вода” АД е част от „Веолия” - водеща международна компания и първокласен доставчик на ВиК услуги.

Столицата и страната ни имат нужда от инвеститори от такъв ранг, като „Веолия“, за да имаме гаранции, че и у нас се работи прозрачно, спазват се законите и бизнес етиката, създават се още работни места и поле за развитие на високо-квалифицирани специалисти", твърдят от компанията.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя  по-късно продаде концесията на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

В началото на тази година изпълнителният директор на дружеството-концесионер Етиен Пети обоснова поредното искане за увеличаване цената на водата в София с мотива, че сметките на столичани за вода били равни на цената на 2 кг. свинско или няколко хамбургера от "Мак Доналдс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!