Фандъкова размисли за сделката с "Карат С"

Нели Чолашка 24 октомври 2012 в 11:25 3191 3

Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова е върнала за ново обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) сделката по прекратяването на договора с транспортната фирма "Карат С" на Миролюб Столарски, съобщиха от пресцентъра на общината.

На последната сесия на СОС - на 11 октомври, с гласовете на групата на ГЕРБ, която има мнозинство в общинския съвет, беше гласувано прекратяване на договора с "Карат С" при доста изгодни условия за частния превозвач - 10 млн. лв. за неразплатени фактури плюс 3.250 млн. лихви по плащания само за 2012 г.

Това е подарък от 3.250 млн. лв. за спонсор на ГЕРБ, обявиха сините и червените в СОС. Миролюб Столарски официално не е е сред спонсорите на ГЕРБ, но се включи в предизборна кампания на Бойко Борисов като подреди новите автобуси на пл. “Александър Невски” и връчи символични ключове на Борисов.

Това се случи, след като подписа договор с общината да обслужва част от линиите на градския транспорт и то на цена от 3.56 лв. на километър пробег при положение, че Центъра за градска мобилност (ЦГМ) работи на цена под 3 лв. Обяснението тогава беше, че ще инвестира в нови автобуси.

Фандъкова е разпоредила нова проверка на счетоводните документи на базата, на които са определени дължимите лихви към частния превозвач. Проверката ще бъде възложена на дирекциите „Вътрешен одит” и „Финанси".

Мотивите са, че в доклада на одитиращата фирма „Ди Еф Кей Анда Консултинг” ООД посочената лихва е различната на подадената от ЦГМ. 

По принцип докладът за споразумението с "Карат С" беше внесен в СОС от администрацията - от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, които го защитаваха пред опозоцията в СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!