БСП дава на прокурор сделката с "Карат С"

Нели Чолашка 25 октомври 2012 в 12:28 3872 0

Автобуси, Снимка: БГНЕС
Автобуси, Снимка: БГНЕС

БСП ще даде на прокуратурата и на Сметната палата сделката по прекратяване на договора на Столичната община с частния превозвач "Карат С", обяви общинският съветник Георги Кадиев от групата на червените.

Именно той повдигна въпроса за огромната лихва от 3.250 млн. лв., която общината се канеше да изплати на частния превозвач при прекратяването на договора. С гласовете на ГЕРБ на предишната сесия беше приет доклад, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който предвиждаше на "Карат С" да бъдат платени 10 млн. лв. за дейност и 3.250 млн. лв. лихви.

"Поискахме доклад на одитора – лихвите са 3 300 000 лева. Една проста сметка показва, че, за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С” от 2008 г. досега. Няма начин лихвата да е три милиона лева – по този начин плащате това, което „КАРАТ С”, като спонсор на ГЕРБ, е плащал на вас. Столична община спонсорира спонсора на ГЕРБ”, обясни днес Кадиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтегли доклада вчера за проверка от дирекция "Финанси" с мотива, че има разминаване между лихвите, които Центърът за градска мобилност твърди, че дължи на "Карат С" и лихвите, определени от одитиращата фирма „Ди Еф Кей Анда Консултинг” ООД. Оказала се, че дължимата лихва е 600 хил. лв.

На предишното заседание на Столичния общински съвет (СОС) от опозицията бяха категорични, че с тази сделка по прекратяване на договора с "Карат С" Столичната община прави услуга на собственика на фирмата Миролюб Столарски, който по думите им е спонсор на ГЕРБ.

От ГЕРБ обявиха, че столарски не е сред спонсорите на партията, но от БСП напомниха, че той се включи в предизборната кампания на Бойко Борисов преди три години.

Червените поискаха днес и оставките на двамата заместник-кметове Дончо Барбалов и Любомир Христов. 

Направих голяма грешка, че се предоверих на екипите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), коментира Дончо Барбалов.  

„Едно търговски дружество има счетоводство, одитори и управленска система и те най-добре знаят какви са задълженията и какви са лихвите по тези задължения, които са осчетоводени при тях. В случая се оказа, че информацията е, меко казано, неточна”, каза Брабалов. 

"Не зная как точно е работено в ЦГМ, но при нас има доклад, подписан от двама директори и началник отдел и аз с чиста съвест подадох моята информация до кмета, където съм уточнил цифрите, които сме установили, каза Барбалов", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews