София плаща 3,25 милиона на спонсор на ГЕРБ

Нели Чолашка 11 октомври 2012 в 14:53 3425 0

Автобуси, Снимка: БГНЕС
Автобуси, Снимка: БГНЕС

Столичната община е осигурила солидна печалба през последните четири години и ще подари 3.250 млн. лв. на частната фирма "Карат-С" на Миролюб Столарски, категорични са сините и червените в Столичния общински съвет (СОС).

На днешното заседание на СОС с гласовете на ГЕРБ, които имат мнозинство, беше решено да се прекрати предсрочно договорът с "Карат-С" за 16 автобусни линии на градския транспорт, като се изплатят на частника 10 млн. за услугата плюс 3.250 млн. лихви по неразплатени фактури за 2012 г.

"По този начин Столичната община спонсорира спонсора на ГЕРБ", обяви Георги Кадиев (БСП). Същото каза и Атанас Атанасов (ДСБ) преди няколко месеца, когато общинският съвет взе решение по принцип да се прекрати договорът с частния превозвач.

Миролюб Столарски не е е сред спонсорите на ГЕРБ, обяви Николай Стойнев (ГЕРБ). Шефът на софийската организация на ГЕРБ Андрей Иванов уточни, че Столарски не е и член на партията.

В отговор на това Борис Цветков от БСП напомни, че Столарски се включи в предизборна кампания на Бойко Борисов като подреди новите автобуси на пл. "Александър Невски" и връчи символични ключове на Борисов. Има различни форми на политическа подкрепа, коментира Цветков.

Кадиев зададе и логичния въпрос как е възможно само за половин година (от януари до юли 2012 г.) да се натрупат лихви от 3.250 млн. лв.  Той така и не получи отговор от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов върху каква главница се плащат тези лихви. Георги Кадиев предложи ГЕРБ да плати за лихвите от партийната си субсидия.

Шефът на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев попита как така преди 4 години от ГЕРБ бяха убедени, че трябва линии на градския транспорт да се дадат на частни превозвачи, защото "Столичен автотранспорт" няма пари за нови автобуси, а сега се оказва, че общинската фирма може да вози на по-ниска цена и да плаща лизинга на новите автобуси.

Договорът с "Карат-С" от преди 4 години предвижда Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да им плаща по 3.56 лв. за километър пробег, а в момента общинската фирма "Автотранспорт" вози на 3 лв. за километър.

"Преди години ни връчиха ключовете, а сега ни връчват сметката", коментира Прошко Прошков, който влезе в СОС с листата на ДСБ, а сега е в партията на Меглена Кунева. Той попита защо Столарски се отказва доброволно от договора с общината при положение, че е толкова изгоден.

От месеци се говори из кметството, че собственикът на "Карат-С" не може да си плаща лизинга на автобусите, които купи преди четири години и затова му се прави услуга да се прекрати договорът и общината да поеме вноските до 2017 г., 

Генерал Атанасов предложи СОС да даде договора между общината "Карат-С" и  на Софийска градска прокуратура, но предложението му не беше прието при гласуване. Той се закани, че сам ще даде договора на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови