Вигенин: Виновните за атаката в Сирия трябва да понесат най-сурово наказание

Лилия Христова 27 август 2013 в 17:46 2826 11

България се обяви изцяло против химическите оръжия
България се обяви изцяло против химическите оръжия

Българският външен министър Кристиян Вигенин разпространи днес официалната държавна позиция по сирийската криза.

България е категорично осъжда насилието като средство за излизане от кризата в Сирия и нечовешкия акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание, пише в съобщението .

В изявлението се казва още, че страната ни подкрепя и активно се е включила в търсенето на политически изход от кризата.

Кристиян Вигенин отправи и призив към сирийските власти да осигурят незабавен достъп на екипа от експерти на ООН и ОЗХО, за да бъде проведено разследване на атаките.

Ето и пълният текст на позицията:

България нееднократно е заявявала своята позиция по събитията в Сирия още от самото им начало: категорично осъждане на насилието като средство за търсене на изход от кризата, изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация. Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

 Упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието. Последните събития, свързани с информациите за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август, хвърлят страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план.

 Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било. Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание.

 Продължаваме да подкрепяме и активно се включваме в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. Призоваваме сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на екипа от международни следователи и експерти от ООН и ОЗХО до района на инцидента, за да бъде установена истината. България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване.

 Присъединихме се и към общото изказване на Австралийската група, което осъжда употребата на химическо оръжие в Сирия и призовава ръководството на страната да предприеме стъпки за присъединяване на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

 Ще следи внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!