Сирийски бежанци бити от охраната в дом за временно настаняване

20 октомври 2012 в 18:44 2350 3

Кампанията „Свобода за Сирия“
Кампанията „Свобода за Сирия“

Сирийци от дома за бежанци в Любимец са били бити от охранители. Това става ясно от сигнал, подаден до неправителствена организация.

Според сигнала инцидентът е станал във вторник, когато са били бити 8 сирийски граждани.

Немалка част от затворените в дома имали желание да останат в България и да започнат живота си наново. Други обаче предпочитали да бъдат върнати в Турция, където, според тях, бежанците разполагат с по-добри условия или се намират членове на семействата им.

Всеки един от тези 8 бежанци е бил бит от поне трима или четирима полицаи едновременно, твърдят от организацията в мейл до медиите. След нападението бежанците били вкарани в изолатор. Още няма сведения за състоянието им. От вторник вечерта няма и контакт с пострадалите. Единствената налична информация е, че един от тях е със счупена ръка. Няма сведения дали са били посетени от медицинско лице, се казва още в съобщението.

В момента у нас има настанени около 200 сирийци в бежанските центрове. По информация на българските служби съществуват потенциални предпоставки за увеличаване на бежанския натиск, ако ситуацията в Сирия продължава да се влошава. В сряда кабинетът отпусна 200 хиляди лева за изграждането на бежански лагер край Харманли. Той трябва да има капацитет да приюти около 1000 души. В решението на МС изрично е упоменато, че става въпрос за сирийски бежанци.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!