Засилва се бежанската вълна от Сирия

19 октомври 2012 в 08:09 2758 1

Сирийци търсят убежище в Европа.
Сирийци търсят убежище в Европа.

Десет пъти се е увеличил броят на сирийците, които търсят политическо убежище във Велокобритания за месец, съобщават британските медии.

Преди да започнат военните сблъсъци в държавата около 10 сирийци месечно са търсили убежище в Англия, а през последните месеци броят им е нараснал на 100 души на месец. Освен това студенти и работници от Сирия, на които им изтичат визите в Англия, също молят за убежище с мотива, че ще ги арестуват, ако се върнат в родината си.

Повечето сирийци, които емигрират в Западна Европа, търсят убежище в Германия, Швейцария или Швеция. 

България също се готви за бежанска вълна и в сряда правителството отпусна 200 хил. лв. за изграждането на бежански лагер край Харманли. Казармите в града трябва да се превърнат във във Временен приемателен център за 1000 души. 

Домовете за временно настаняване на чужденци у нас са на ръба заради нарастващия брой сирийци, които всеки ден влизат нелегално в страната.

Хората от Харманли и местната власт обаче са против изграждането на палатков лагер за емигрантите в центъра на града, съобщи bTV. 

Междувременно продължават престрелките в Сирия и най-малко 50 цивилни бяха убити при бомбардировка на сирийската армия срещу северния град Маарет ал Нуман, който се държи от опозицията.  От тях 23 са деца, сред които има и бебета.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нейви Пилей обяви, че Съветът за сигурност се е провалил в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови