Харманли на бунт срещу бежанския лагер

19 октомври 2012 в 16:16 4730 1

Бежански лагер за сирийци в Турция. Снимка: БГНЕС
Бежански лагер за сирийци в Турция. Снимка: БГНЕС

Кметът на Харманли Михаил Лисков и жители на града се обявиха срещу решението на правителството да построи бежански лагер в града, съобщи bTV.

В сряда правителството гласува да се отпуснат 200 хил. лв. за ремонт на казармите в Харманли, където да се построи палатков лагер за 1000 бежанци. Той се прави в очакване на бежанска вълна от Сирия, ако там започне война.

"Разберете, град Харманли от 6 февруари (трагедията в село Бисер) непрекъснато е на нокти. Сега след водната вълна идва и една бежанска вълна. Че ние нe можем да се оправим с 10-20 мотористи тук, пък с 1000 бежанци, не знам каква сила трябва да ги охранява”, коментира кметът.

Според областния управител на Хасково Ирена Узунова хората нямат основание да се притесняват.

"Моите оптимистични прогнози са, че ние за 1 месец ще имаме готов терен. Подчертавам - не дай си Боже да трябва да го ползваме”, коментира Узунова.

По думите и, бежанският център в Харманли ще заработи само при голяма бежанска вълна. Приема се, че криза може да има само, ако 500 чужденци едновременно нелегално преминат границата ни. Засега най-големите групи са от 12-15 души. 

В момента около 200 сирийци са настанени в различните центрове за бежанци в България.

Върховния комисариат за бежанците на ООН предупреди, че броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови